5 Tips Voor Gezonde Darmen

Een fit brein begint in je buik: 5 tips voor gezonde darmen

Wat je eet, bepaalt of jij je happy voelt. Om je hersenen fit te houden, heb je namelijk gezonde darmen nodig, is wetenschappelijk bewezen. 5 tips om met voeding je darmen én mood een boost te geven.

Tweede hersenen

In jouw darmen leven zo’n honderd biljoen bacteriën: je darmflora. Je darmflora heeft invloed op de werking van je brein en daarmee ook op je humeur en je gedrag. De darmen zijn namelijk verbonden met de hersenen via een lange zenuw, waarmee ze met elkaar kunnen communiceren. Daarnaast hebben ze een eigen zenuwstelsel, waardoor je darmen ook wel je ‘tweede brein’ worden genoemd. De connectie tussen je hersenen en darmen heet de ‘hersen-darm-as’. 

Lees ook: welke invloed heeft vitamine D op je darmen?

Balans

Je darmflora raakt uit balans wanneer het geprikkeld wordt door bijvoorbeeld te weinig slaap, stress, ongezonde voeding of medicijnen (zoals antibiotica). Voedingsstoffen kunnen dan niet goed meer opgenomen worden door je lichaam en ziekmakende bacteriën, gisten en schimmels gaan woekeren. Je kunt dan last krijgen van allerlei vervelende kwalen, zoals misselijkheid, een opgeblazen gevoel en vermoeidheid. Maar dus ook van mentale problemen, zoals depressie en angsten. Uit onderzoek blijkt dat zelfs chronische ziekten als Alzheimer en Parkinson in de darmen beginnen.

Thuis yoga balans

Eet je happy

Darmbacteriën beïnvloeden je gemoedstoestand door stoffen aan te maken die via je bloedbaan in je hersenen terecht komen. Het gelukshormoon serotonine, bijvoorbeeld, wordt voor 95% in je darmen gemaakt. Als je je happy wilt voelen, is het dus belangrijk om goed voor je darmen te zorgen. Voeding is daarbij een heel goed startpunt. Belangrijk voor gezonde darmen is het eten van goede vetten, weinig suiker en producten die rijk zijn aan probiotica, oftewel bacteriën die vriendelijk zijn voor je darmflora.

Lees ook: dit doe je tegen blaasontsteking

5 tips om met voeding je darmen én mood een boost te geven

Neem een vette hap

Onverzadigde vetten zijn de belangrijkste bouwstoffen voor ons brein. Kies daarom voor gezonde vetten, zoals Omega-3. Dit laatste vind je in vette vis, zoals makreel, zalm en haring. Maar ook avocado’s, walnoten en lijnzaadolie zijn rijk aan goede vetten.

Ga voor groene bladgroenten

Bladgroenten zoals broccoli, boerenkool, rucola en spinazie bevatten vitamine K, luteïne, foliumzuur en bètacaroteen; allemaal stoffen waarvan onderzocht is dat je brein er blij van wordt.

Eet meer gefermenteerde producten

Gefermenteerde producten, zoals zuurkool, kefir, yoghurt, tempeh, zuurdesembrood en vissaus bevatten veel goede bacteriën voor je darmen. Deze producten zijn probiotisch.

Vul jezelf met vezels

Vezels houden je spijsvertering op gang en je hebt er dagelijks ongeveer 40 gram van nodig. Je vindt ze in groenten, fruit, noten, zaden en volkoren producten; eigenlijk alles dat plantaardig is. Een smoothie met zo veel mogelijk verschillende vezelrijke ingrediënten, zoals groenten en fruit, is perfect om op een snelle en makkelijke manier je dagelijkse portie vezels binnen te krijgen.

De 20 gezondste groenten vezels

Zeg dag tegen tafelsuiker

Veel tafelsuiker is voor je darmen geen pretje, maar gezonde darmen en snacks kunnen prima samengaan. Kies bijvoorbeeld voor gedroogd fruit, olijven, ongezouten noten, pure chocolade (hoe puurder, hoe beter), of zelfgemaakte popcorn.

nationale suiker challenge geen tafelsuiker darmen

TEKST EMMA VERWEIJ

BEELD GETTYIMAGES

5 DECEMBER 2023

Boekentip

Brain Food Smoothies door Charlotte Labee

Brain Food Smoothies Cover
Bestel

Tip van de redactie

Klik hier

San2110

Ontvang jouw dosis inspiratie voor een healthy lifestyle elke maand op de mat.

Abonneren
Digitaal lezen
Los kopen

Gerelateerde artikelen