Deze kookboeken wil je
Tekst: Santé
13 februari 2023
Gek op koken? Dan kun je je hart ophalen met deze geweldige kookboeken. Er zijn héél veel (nieuwe) kookboeken die niet in je keuken mogen ontbreken!
Er komen zo veel prachtige kookboeken uit op dit moment, dat we bijna niet kunnen kiezen. Deze kookboeken zijn een absolute must voor jou als thuiskok. We hebben er een aantal voor je geselecteerd:
TLV Vegan
Na zijn prijswinnende kookboek TLV komt Jigal Krant met een verrassend vervolg. Met de geestdrift en humor die we van hem gewend zijn, stort hij zich op de bruisende veganistische scene van Tel Aviv. Nergens wordt zo heerlijk plantaardig gekookt als in het land zonder melk en honing. TLV Vegan is een kookboek, leesboek en een intrigerende poging te achterhalen waarom uitgerekend Tel Aviv is uitgegroeid tot de vegan capital of the world.

Een pan, plaat planeet
In EEN laat Anna Jones je zien hoe je gerechten maakt die goed zijn voor jou, je portemonnee en voor de planeet. Het boek is opgedeeld in vier hoofdstukken (Kookpan / Koekenpan / Bakplaat / Snel), met ruim 150 recepten voor goedgevulde bakplaten, eenpansmaaltijden en supersnelle doordeweekse diners. Met gerechten als Perzische noedelsoep; Koreaanse pannenkoeken met wortel en sesam; Afrikaanse pindastoofpot; gebakken dahl met zoete aardappel en tamarinde en gekarameliseerde uientaart met halloumi, echt heerlijk!

Insane
Vanja van der Leeden is culinair schrijver, en food stylist met een achtergrond als professioneel kok. Zij schrijft voor onder andere Elle Eten. De laatste jaren is Vanja zich meer gaan verdiepen in haar Indonesische roots. In 2019 won Vanja het Gouden Kookboek met haar boek ‘Indorock’.

Extra Vierge – Sandra Alvarez
In Extra Vierge deelt Sandra Alvarez haar onvoorwaardelijke liefde voor koken met olijfolie. In de verrassende, toegankelijke en gezonde recepten zorgt dit vloeibare goud steeds weer voor een onvergetelijke smaaksensatie. Denk aan gerechten als mindf*ck faux gras (vegan foie gras), zeevruchtenmuffins, bananenceviche en suikervrije burnt cheesecake. In alle recepten wordt olijfolie gebruikt, zelfs in desserts en cocktails.

A la minute – Mari Maris
Simpele groentegerechten ook voor degenen die weinig tijd hebben. Je vindt ze in het boek ‘A la minute’ van Mari Maris. De recepten zijn zoals je van Mari gewend bent: met verrassende smaken en zonder dier. Het overgrote deel is zelfs plantaardig óf er staat een vegan-variatie bij. Dus, à la minute, aan tafel!

De bijbel van de Nederlandse keuken – Janneke Vreugdenhil
Van Zeeuwse bolus tot polderkreeftensoep en van knolselderijsteak tot hachee: in ‘De bijbel van de Nederlandse keuken’ neemt journalist, schrijver en kookboekauteur Janneke Vreugdenhil je mee op culinaire reis door Nederland. Met naast het ultieme recept voor boerenkoolstamppot met alles dr’op en dr’an onder meer een tussenstop in Oisterwijk voor de worstenbroodjes van Robèrt en een welverdiende pauze in Amsterdam voor een gevulde koek van Holtkamp.

Simpel – van Ottolenghi
En natuurlijk het meesterwerk van Ottolenghi. Dat boek mag deze zomer niet ontbreken in je keuken.

En als je Ottolenghi een beetje kent, weet je dat er een aantal ingrediënten is dat nooit mag ontbreken in je keuken: sumak, za’atar, chilivlokken, gemalen kardemomzaad, rozenharissa, tahin en zwarte knoflook. Ze zijn niet altijd makkelijk te vinden, maar Albert Heijn heeft er gelukkig flink wat in huis. Klik op de vetgedrukte woorden in de tekst hier boven om ze te bekijken.
Eet smakelijk!
Beeld: Getty Images

Bewaar op Pinterest
Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Santé ook op Pinterest
Lees ook
Deze vegetarische kookboeken geven je inspiratie
Recept: groente-spiraal-taart van Yvette van Boven
Drie heerlijke recepten zonder suiker
Heb je deze al?
De vaatwasmachine-bestendige knoflook/gember-pers!

Uit andere media
Meer van Santé