spiraaltaart

Recept: groente-spiraaltaart van Yvette van Boven

In het decembernummer van Santé vind je een interview met chef-kok Yvette van Boven met onder andere dit recept: de groente-spiraaltaart.

 

Wie is Yvette van Boven?

Yvette van Boven (50) is chef-kok, kookboekenschrijver, columnist en tv-presentator. Ze woont deels in Amsterdam en deels in West Cork (Ierland). In 2006 startte ze restaurant Aan de Amstel. Toen ze thuis zat vanwege een operatie, schreef ze haar eerste kookboek: Home made (2010). Het kookboek was een bestseller en werd uitgeroepen tot Kookboek van het jaar. Ook presenteerde ze vanuit haar eigen keuken vijf
seizoenen het tv-programma Koken met Van Boven. Nu werkt Yvette als culinair redacteur voor Libelle en als foodcolumnist en illustrator voor Volkskrant magazine en delicious.. Daarnaast werkt ze samen met haar man Oof aan een nieuw kookboek.

Lees ook: ‘Recept: Thaise groene currysoep met pastinaak’

Benodigdheden groente-spiraaltaart

Voor de korst:

  • 450 g zoete aardappels, geschild
  • 1 ei.

Voor de vulling:

  • 1-2 winterpenen, geschild
  • 2 pastinaken, geschild
  • 1 aubergine
  • 2 eieren
  • 150 ml slagroom
  • 1 kleine teen knoflook, geperst of geraspt
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl karwijzaadjes.

Voor erbij: 

  • 1 avocado
  • 1 tl kerrie
  • geraspte schil van ½ citroen
  •  125 ml crème fraîche

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C. Knip een stukje bakpapier op maat van een taartvorm van 22 centimeter. Vet alles in, ook het papier. • Rasp de zoete aardappels in een keukenmachine of op een grove rasp. Klop een eitje met zout en peper en meng dat door de geraspte aardappels. Druk het aardappelmengsel uit in de taartvorm zodat er een gelijke laag op de bodem en langs de randen ontstaat. • Bak de korst onder in de oven 25 minuten voor, tot de randen kleuren en de bodem halfgaar is. Laat iets afkoelen op een rooster. • Verhoog de oventemperatuur naar 200°C.

Schaaf intussen de groenten zo dun mogelijk in ronde plakjes.
De winterpenen en pastinaak kunnen worden geschaafd op een dunschiller. De aubergine met een groot koksmes. • Klop de eieren met de slagroom, knoflook, kerrie en karwij los. Breng op smaak met zout en peper. • Leg de groenten rondom in de vorm en wissel af met kleuren. Ga door tot alles op is. Giet het eimengsel erover uit, verdeel het mooi en bak het taartje in de oven in zeker 45 minuten gaar. Laat tien minuten rusten voordat je hem uit de vorm haalt. Laat hem afkoelen en bewaar de taart tot gebruik afgedekt in de koelkast. • Maak de avocadoroom. Pureer de avocado in de keukenmachine met de kerrie en de geraspte schil en het sap van een halve citroen. Roer de crème fraîche erdoor. Dek af en bewaar tot gebruik in de koelkast. • Serveren? Laat de taart dan eerst op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 200°C. Bak de taart ongeveer 15 minuten in de oven of totdat hij mooi gaar is en door en door warm. Serveer met de koude avocado.

Meer weten over Yvette van Boven? Lees een uitgebreid interview met Yvette in het nieuwe decembernummer van Santé.

Bron: Santé december 2019

Gerelateerde artikelen