Lippenbalsem

Zo kies je de juiste lippenbalsem

Droge lippen, daar zit niemand op te wachten. Maar hoe kies je de juiste lippenbalsem? Je leest het in dit artikel.

Anti-barstjes

Een lippenbalsem beschermt je lippen tegen uitdrogen, houdt ze zacht en maakt ze bestand tegen koud en guur weer. Dat is nodig, want je lippen bevatten geen talgklieren en maken daardoor geen vetten aan. Ook verdampt er sneller vocht uit omdat de huid extreem dun is. Veel smeren met een hydraterende, beschermende lippenbalsem voorkomt een gebarsten lip of dat je last krijgt van pijnlijke gescheurde mondhoeken.

Verslaafd aan lippenbalsem?

Misschien smeer je tien keer per dag en heb je in elke tas een lippenbalsem zitten: je kunt het gevóél hebben afhankelijk te zijn van lippenbalsem. Maar fysiek verslaafd zijn aan het goedje kan niet. Onderzoek van UMC Groningen (2012) toonde aan dat er in lippenbalsem geen verslavende stoffen zitten waaraan je lippen gewend kunnen raken. Het is niet zo dat je steeds meer moet smeren om hetzelfde effect te bereiken, zoals bij verslaving vaak het geval is. Meevaller!

Lees ook: Dit doe je tegen droge lippen

Lippenbalsem

Boters en olie

Een goede lippenbalsem bestaat uit vettige, vaak plant- aardige, ingrediënten. In veel lipbalms vind je bijvoorbeeld vaseline, sheaboter, jojobaolie, kokosolie, bijenwas en candelilla wax. Soms worden daar extra hydraterende stofjes als glycerine en hyaluronzuur aan toegevoegd, of huidverbeterende peptiden en antioxidanten. Nadeel is dat dit de prijs van een lippenbalsem flink opdrijft.

Geen zuivere koffie

Minerale oliën (petrolatum, paraffine) hebben de laatste jaren flink wat stof doen opwaaien. De ongezuiverde varianten zouden kankerverwekkend zijn. In lippenbalsem wordt gezuiverde minerale olie gebruikt, maar je hebt altijd kans dat er sporen ongezuiverde olie achterblijven. In kleine hoeveelheden zou dat niet schadelijk moeten zijn, maar om het zekere voor het onzekere te nemen, kun je kiezen voor plantaardige alternatieven, zoals amandel-, jojoba- en arganolie.

Zo kies je de juiste lippenbalsem

  • Kies je voor een stick, potje of tube? Lippenbalsem in een potje is het minst hygiënisch. Bacteriën komen via je vingers in de lippenbalsem terecht, wat een potje al gauw een broedplaats voor bacteriën maakt.
  • Het goedje kan een vervelende smaak hebben. Dat komt vaak door toegevoegde parfum en aroma’s. Voor de hydratatie en bescherming van je lippen zijn die stoffen niet nodig, dus kies het liefst voor parfumvrij.
  • Wil je een vegan product? Check dan of er geen bijenwas in de lippenbalsem zit. Candelilla wax is een goed alternatief.

Tip van de redactie:

Deze transparante Roterende Make-Up Organizer combineert stijl en efficiëntie; zijn eenvoudige, strakke design bespaart ruimte, terwijl het al je make-up netjes organiseert. Maak je opmaakritueel gemakkelijker en chiquer met deze praktische aanwinst. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST CARLIJN BIESEMAAT
BEELD GETTY IMAGES