Lippenbalsem

Kun je verslaafd raken aan lippenbalsem?

Ben je regelmatig je lippen aan het invetten? Ben je dan verslaafd aan lippenbalsem en kan dat kwaad? Santé vroeg het aan Marjolein Leenarts, dermatoloog bij het Rode Kruis Ziekenhuis.

Lippenbalsem is heerlijk voor droge of gespleten lippen. Maar klopt het dat je er verslaafd aan kunt raken? Santé zocht het voor je uit.

Marjolein Leenarts: “Je lippen zijn erg kwetsbaar en kunnen daardoor snel uitdrogen. Vooral in de herfst en winter hebben veel mensen hier last van. In tegenstelling tot de rest van je huid, bevatten je lippen weinig talgklieren. Talg zorgt voor een vettig laagje op de huid. Veel mensen hebben de neiging hun lippen vochtig te maken door eraan te likken, maar dat verergert de uitdroging. De enzymen in speeksel drogen de lippen namelijk nog meer uit. De boodschap is dan ook vooral: stop met het likken van je lippen.”

Lees ook: 3 tips tegen gesprongen lippen

lippenstift donkere kringen zo kom je er vanaf

Verslaving of gewoonte?

“Om droge lippen tegen te gaan, kun je een lippenbalsem gebruiken. Daarmee breng je een laagje vet aan. Een andere reden om lippenbalsem te smeren, is als zonbescherming. Daarvoor heb je wel een balsem met een factor nodig. Dat je verslaafd kunt raken aan lippenbalsem, is een fabeltje. Het is namelijk niet zo dat je lippen zelf geen vet meer aanmaken als je het gebruikt of dat je moet blijven smeren voor hetzelfde effect. Wel kan het een gewoonte worden om regelmatig te smeren. Je raakt dan gewend aan de handeling. Maar je lichaam is er niet afhankelijk van, zoals bij een echte verslaving.”

Kies het juiste product

“Veel lippenbalsems bevatten stoffen die niet bijdragen aan het herstel van je lippen. Of ze zijn niet vet genoeg. Producten met geur- en smaakstoffen, maar ook met natuurlijke parfums, zoals lavendel, rozen en menthol, zorgen vaak voor geïrriteerde, rode en jeukende lippen. Meestal ga je hierdoor zelfs vaker smeren. Je komt dan in een vicieuze cirkel terecht.”

“Veel mensen geloven niet dat ze van de een op de andere dag allergisch kunnen worden voor de ingrediënten van lippenbalsems, maar een allergie bouw je op. Elke keer als je met een stof in aanraking komt, kun je plotseling allergisch worden. Kies daarom liever voor een lippenbalsem zonder parfum en geur- en smaakstoffen. Heb je het juiste product gevonden, dan kun je in principe onbeperkt smeren. Als je droge handen of benen hebt, smeer je ze ook in. Hetzelfde geldt voor je lippen.”

Lees ook: een droge huid? Dit zijn de oorzaken

TIP VAN DE REDACTIE

Skin Food, de 100% natuurlijke crème, verzorgt en kalmeert je huid diepgaand met biologische plantextracten zoals driekleurig viooltje, kamille en Calendula. Deze favoriet herstelt en verzacht, vermindert droogte en jeuk, en maakt je huid zacht en glad. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST Maike Abma/MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES

Gerelateerde artikelen