Alles Over Jeuk

Alles over jeuk en wat je ertegen kunt doen

Last van jeuk? Dan denk je het eerst aan krabben. Wij zeggen: niet doen! Wanneer je eenmaal begint te krabben, lijkt de jeuk alleen maar erger te worden. Dit kun je dan doen om de jeuk te verzachten?

Krabben voelt goed als je jeuk hebt, maar er zijn onderzoeken die aantonen dat krabben er juist voor kan zorgen dat je meer jeuk krijgt. Wil je dat proberen te voorkomen? De jeuk verzachten? Dan hebben we een aantal tips voor je.

 • Gebruik hydraterende creme
 • Kijk of je overgevoelig bent
 • Huis-tuin-en-keukenmiddeltjes tegen jeuk
 • Apotheek
 • Anti-histamine
 • Alles over krabben
 • Ga naar de huisarts

1. Smeer je jeukende huid iedere dag in

Een droge huid jeukt vaker. Smeer je huid dagelijks in met een hydraterende crème. Bescherm je huid daarnaast tegen warmte en kou, douche niet te warm en draag handschoenen wanneer je schoonmaakt.

Lees ook: hoe kom je van je zwemmerseczeem af

2. Ga na of je ergens overgevoelig voor bent

Gebruik je sinds kort een ander wasmiddel of een nieuwe douchegel? Wellicht ben je overgevoelig voor één van de ingrediënten. Probeer in verzorgingsproducten het ingrediënt alcohol te vermijden, dat kan te agressief zijn voor een droge of gevoelige huid. Probeer bijvoorbeeld deze hypo allergene douchegel.

Douchen jeuk

3. Gebruik huis-, tuin- en keukenmiddeltjes tegen jeuk

Voor de meeste huis-, tuin- en keukenmiddelen is er geen bewijs van de werking tegen jeuk, maar voor veel mensen kunnen ze de jeuk in ieder geval tijdelijk verzachten:

 • Stop wat ijsblokjes in een washandje om de jeuk te verzachten.
 • Dep wat mentholpoeder op de jeukende plek.
 • Drenk een doek of zwachtel in appelazijn en wikkel het om de jeukende plek.
 • Geef het jeukende lichaamsdeel een badje van havermout.
 • Smeer je jeukende plek in met een mengsel van honing en kaneel.

Lees ook: 9x dit is waarom appelazijn gezond is

4. Haal een crème bij de apotheek

Er zijn verschillende middelen tegen jeuk vrij verkrijgbaar bij de apotheek. Een zalf met lidocaïne bijvoorbeeld; lidocaïne verdooft de huid, waardoor je minder last hebt van jeuk. Vraag advies bij je apotheek. Of gebruik Nestosyl.

5. Gebruik anti-histamine

Wanneer jeuk ontstaat door een allergische reactie, komt er histamine vrij. Je kunt in dat geval anti-histamine gebruiken om de allergische reactie onder controle te krijgen.

6. Krab niet te hard

Is het echt nodig om te krabben, doe dat dan niet te hard. Krab met een laagje kleding tussen je nagels en de huid. Of knijp, druk of klop zachtjes op de huid in plaats van je nagels te gebruiken.

Waarom krabben zo fijn voelt als je jeuk hebt

7. Helpt niets? Ga naar de huisarts

In sommige gevallen ontstaat jeuk door een ziekte, infectie of schimmel. Jeuk kan ook een bijwerking zijn van een medicijn. Een bezoekje aan de huisarts kan daarom geen kwaad als het jeuken niet overgaat.

Tekst Santenl, Foto: Getty Images

Tip

Dit vinden wij het beste anti-jeuk middel!

Bestel hier

Tip van de redactie

Sebamed Spa Douchegel is een zeer milde, zeepvrije douchegel. Voor een lekker ontspannend gevoel aan het begin of eind van de dag, neemt u een heerlijke douche met de 100% zeepvrije Spa Douchegel van Sebamed. De ontspannende formule met Waterlelie-extract hydrateert de huid en houdt de vochtbalans op peil. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Gerelateerde artikelen