Waarom Zien Sommige Vrouwen Er Jonger Uit Dan Ze Zijn

Waarom zien sommige vrouwen er jonger uit dan ze zijn?

Dr. Raymond Noordam is senior- onderzoeker en epidemioloog in het Leids Universitair Medisch Centrum en doet onderzoek naar veroudering. In Santé geeft hij antwoord op de vraag: ‘Waarom zien sommige vrouwen er jonger uit dan ze zijn?’

Raymond Noordam: “Of je nu een man of een vrouw bent, het dna van mensen is voor 99,9 procent identiek. Het percentage dat overblijft, maakt je uniek. Die verschillen noemen we genetische variatie. Het bepaalt onder andere of je blauwe of bruine ogen hebt. In sommige gevallen zorgt deze genetische variatie voor een verhoogd risico op bepaalde ziektes of een versnelde huidveroudering.”

Lees ook: door deze 5 kapsel fouten zie je er ouder uit

GOEDE GENEN

“Huidveroudering wordt voor ongeveer vijftig procent bepaald door onze genen, dat blijkt uit studies met tweelingen. Bij huidveroudering zijn de cellen in de huid niet meer zo efficiënt in het repareren van schade die wordt veroorzaakt door onder andere zonlicht en roken. Huidveroudering kenmerkt zich door rimpelvorming (bijvoorbeeld rond de mond, neus en ogen), pigmentvlekken en een verminderde elasticiteit. Genen die huidveroudering veroorzaken blijken ook verantwoordelijk voor het pigment van de huid. Wat betreft huidveroudering lijken mensen over het algemeen erg op elkaar. De groeifase eindigt gemiddeld rond je twintigste en daarna gaat de huid langzaam achteruit. Mannen zijn daarin niet anders dan vrouwen. Het verschil tussen mensen wordt groter naarmate we ouder worden, omdat je dan al een heel leven achter de rug hebt. Ziekte kan de huid verouderen, maar je kunt er ook jonger door lijken. Bij ouderen met overgewicht worden de rimpels bijvoorbeeld opgevuld met onderhuids vet.”

Lees ook: op deze leeftijd besluiten de meeste stellen te scheiden

skincare ochtend avond

Lees ook: de 5 geheimen van slanke mensen

Er jonger uit zien en stress

“Hoe snel je huid veroudert, is dus deels afhankelijk van je genen, maar er blijft nog een groot deel over waar je wel invloed op hebt. Je leefstijl speelt daarin een belangrijke rol. Hoe vaker je in de zon zit, hoe sneller je huid er oud uitziet. Bij vrachtwagenchauffeurs zien we dat hun linkerarm sneller veroudert dan hun rechterarm, omdat ze hiermee vaak uit het raam hangen. Rokers krijgen sneller rimpels, omdat sigaretten vaatschade veroorzaken. Onderzoeken tonen aan dat ook stress een belangrijke factor is. Door hoge bloedwaarden van het hormoon cortisol versnellen processen in de huid die voor veroudering zorgen. Barack Obama is daarvan een goed voorbeeld. Na zijn aftreden in zag hij er een stuk ouder en grijzer uit dan toen zijn presidentschap begon in. Als je continu in stress leeft, krijgt je lichaam geen tijd om te herstellen.”

Beeld: Getty Images, bron: Santé

Tip van de redactie

Deze Carmen gezichtssauna zorgt ervoor dat je een schone, gereinigde huid krijgt! Wanneer je je gezicht stoomt gaan je poriën open, waardoor het vuil de poriën zal verlaten. Doordat het vuil uit je poriën is, zullen mee-eters en puistjes minder snel voorkomen en zelfs verdwijnen. Voor meer info klik op onderstaande button.