Zo kom je af van de watten in je hoofd
24 november 2022
Heb jij regelmatig het gevoel dat je hersenen vertraagd werken en voelt jouw hoofd alsof het vol met watten zit? We feel you… Het is enorm vervelend en vermoeiend om een vol hoofd te hebben. Daarom hebben wij wat tips voor je die je kan toepassen om van die watten in je hoofd af te komen. Succes!
1. Verander je eetpatroon
Een van de grootste redenen voor het idee hebben dat je watten in je hoofd hebt is je eetpatroon. Foods die bewerkt zijn en veel suikers bevatten zorgen namelijk niet alleen voor onrust in je maagdarmkanaal, maar ook in je hersenen. Dat is dan ook de reden dat je je vaak slaperig voelt na een suikerrijke snack of een koolhydraatrijke maaltijd. Het is niet alleen een fysieke klap je die krijgt, maar ook een mentale. Dat betekent natuurlijk niet dat je nu nooit meer iets lekkers kan eten. Maar je kan wel meer ontstekingsremmende foods in je eetpatroon verwerken om de effecten tegen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan verschillende fruit- en groentesoorten op een dag en producten met probiotica, zoals yoghurt. Ook foods waar omega-3 vetten in zitten, zoals vis en walnoten, kunnen hierbij helpen.
Lees ook: ‘Dít is de beste manier om te ontspannen’
2. Verlicht je stress
Tegenwoordig moeten we zo enorm veel prikkels verwerken op een dag dat het niet verrassend is dat je brein overbelast raakt. Als je te veel van je hersenen vraagt, raken ze uitgeput, wat ervoor kan zorgen dat je het gevoel krijgt alsof er watten in je hoofd zitten. Maar wat kan je dan precies doen om dat te voorkomen? Je zou bijvoorbeeld je werktijd kunnen opbreken in tijdsblokken van 90 minuten om tussendoor jezelf de tijd te geven om op te laden. Ook kan je dagelijks een (korte) meditatie doen om je gedachten even tot rust te brengen. En het helpt natuurlijk om je telefoon er wat minder vaak bij te pakken of bepaalde notificaties uit te zetten…
3. Verbeter je slaapgewoonten
Als je een nachtje slecht hebt geslapen is de kans natuurlijk groot dat je je de dag erna niet helemaal helder voelt. Maar als je gehele slaappatroon niet optimaal is, kan dat ervoor zorgen dat je hersenen niet optimaal kunnen functioneren. Je stresslevels kunnen door slecht slapen omhoog schieten en je hersenen hebben bij te weinig slaap niet genoeg tijd om te herstellen en uit te rusten. Dat kan omdat je inconsistent slaapt, niet diep genoeg slaapt of constant wakker wordt ’s nachts. Probeer daarom een regelmatig slaapritme te creëren voor jezelf door je lichaam op het naar bed gaan voor te bereiden en ’s ochtends rond hetzelfde tijdstip op te staan.
4. Blijf in beweging
Wanneer je beweegt, zorg je ervoor dat bloed en zuurstof door je lichaam blijft bewegen. Dat zorgt er dus ook voor dat beweging je hersenen een boost kan geven. Doordat er meer bloed en zuurstof naar je hersenen stroomt tijdens en na je workout, kunnen je hersenen beter functioneren. Dat houdt niet in dat je altijd intensieve workouts moet doen om de watten uit je hoofd te krijgen, je kan ook een wandeling maken of een stukje fietsen om je hersenen wat nieuwe energie te geven.
5. Daag je hersenen uit
Om je brein te blijven stimuleren, is het belangrijk om je hersenen daadwerkelijk te gebruiken. Zet daarom eens wat vaker de televisie uit en doe een puzzel, speel een kaartspel of een bordspel (het liefst eentje met een geheugentrainer). Ook het leren van iets nieuws – zolang het niet stressvol is – kan je brein een boost geven.
Bron: Realsimple.com