Zero Waste 2100x1440 (1)

Simone: 10 makkelijke Zero Waste swaps

Deze tien producten kun je makkelijk vervangen door een zero waste alternatief,

Als je Zero Waste begint te leven zul je merken dat je langzaam dingen gaat vervangen in je leven voor een duurzamere optie. Er zijn dingen die je meteen kunt vervangen, en er zijn dingen waar je langer mee kunt wachten. Omdat je misschien nog ergens een voorraad van hebt die je wilt opmaken, of omdat je eerst wat research wilt doen over de opties die er zijn. Deze 10 Zero Waste swaps zijn vrij makkelijk te maken als je net begint met Zero Waste leven.

Lees ook: 7 tips voor Zero Waste beginners

Een waterfles

Het is iets wat terug blijft komen, maar wel voor een reden. Je bespaard er ontzettend veel afval mee, en op de lange termijn ook ontzettend veel geld. Er zijn veel verschillende versies op de markt te vinden, dus er is er altijd wel een te vinden die past bij jou. Dit is een swap die ik aanraad zo snel mogelijk te maken.

Een broodtrommel

Plastic boterhamzakjes zijn niet alleen slecht voor het milieu en je gezondheid, maar echt goed beschermen ze je boterham ook niet. Ze worden makkelijk geplet in je tas, of misschien zelfs doorboord door een pen of potlood. Een broodtrommel houd je boterham beter beschermt tegen dit soort dingen, is herbruikbaar, en op de lange termijn goedkoper. Misschien hoef je deze niet eens aan te schaffen, maar heb je er nog wel een liggen in je kast.

Een menstruatie cup

Of wasbaar maandverband, wasbare tampons, of wasbaar menstruatieondergoed. Ook hiermee bespaar je geld op de lange termijn, je produceert veel minder afval, en het is nog gezonder voor je ook omdat je geen plastic tegen of in je lichaam draagt.

Waste shampoo en zeep

Er zijn ontzettend veel fijne zepen en shampoos in vaste vorm te vinden tegenwoordig. Ze gaan langer mee dan hun in plastic verpakte versie en doordat ze zonder verpakking, of enkel papier te koop zijn, zijn ze een stuk milieu bewuster.

Lees ook: De eerste Zero Waste Lifestyle Store van Nederland

Een bamboe tandenborstel

Als je met een normale plastic hand tandenborstel poetst is het super makkelijk om deze te vervangen voor een bamboe versie zodra je huidige tandenborstel niet meer kan. Er zijn verschillende merken op de markt, zelf ben ik een groot fan van de Humble Brush tandenborstels. Je kunt ook kijken om je tandpasta te vervangen voor tandpoeder, tabletjes tandpasta, of een zelfgemaakte tandpasta. Hiervoor vind je online veel recepten.

Een safety razor

Zowel voor mannen als vrouwen een goede swap. Het scheermes is niet alleen beter voor het milieu, je bespaart er flink mee omdat de mesjes veel goedkoper zijn dan andere in plastic verwerkte opzetstukjes voor scheermessen of wegwerpmessen. Ze zijn met verschillende designs te vinden, zelf vind ik ze ook ontzettend mooi, gaan een leven lang mee, zijn makkelijk schoon te maken en fijn in gebruik. Vaak word er gedacht dat het eng is deze scheermessen te gebruiken, maar dat valt enorm mee. Ik heb hier laatst op mijn blog een post aan geweid.

Natuurlijke schoonmaakartikelen

Als je flessen allesreiniger, keukenreiniger en wc eend op zijn, overweeg dan om natuurlijke producten te gaan gebruiken om je huis schoon te houden. Azijn (vaak in grote verpakkingen verkrijgbaar), baking soda (in karton verkrijgbaar) en schoonmaaksoda (in papier verkrijgbaar) zijn hele fijne producten om mee schoon te maken, natuurlijk dus niet schadelijk voor het milieu en je eigen gezondheid, en over het algemeen in meer verantwoorde verpakkingen te vinden. Aleppo zeep, citroensap en citrusschillen zijn ook natuurlijke producten die je kunt gebruiken tijdens de schoonmaak.

Zakjes, en tassen

Neem zelf een boodschappentas mee naar de supermarkt, herbruikbare zakjes voor je groenten en brood en neem deze mee tijdens het boodschappen doen. Bewaar ze in een speciale tas voor tijdens het boodschappen doen, en misschien een of twee in je tas die je altijd bij je hebt of in de auto voor als je plotseling nog iets moet halen.

Lees ook: Zero Waste boodschappen doen

Dierlijke producten

Dit klinkt misschien raar, maar de bio-industrie is een van de grootste milieuvervuilers wereldwijd. Kijk daarom of je een gedeelte of volledig vervanging kunt vinden in je dieet van dierlijke producten. Zelf eet ik heel soms nog een stukje vlees en af en toe kaas, maar ik ben flink geminderd in mijn gebruik van dierlijke producten en probeer dit te blijven doen. Dit hoeft niet moeilijk te zijn, bekijk het vooral per dag of per week hoe je kunt minderen op dierlijke producten om het voor jezelf makkelijk te houden.

Tweedehands kleding

Als je een keer nieuwe kleding nodig hebt, kijk dan eens in een kringloopwinkel, een vintage winkel, of op marktplaats. Je kunt ontzettend leuke dingen vinden in ontzettend veel stijlen als je even zoekt. Goed voor het milieu, je portemonnee, en je vind unieke stukken.

Het kan zijn dat je niet al deze swaps in een keer doet, omdat je nog research moet doen, dingen moet opmaken die je in huis hebt, of je nog niet klaar bent om een product te vervangen voor een duurzame optie. En dat is helemaal niet erg. Iedereen gaat op zijn eigen tempo en niet iedereen is meteen klaar om alles aan te pakken en te vervangen voor duurzamere opties.

Lees ook: Hoe Zero Waste leven je geld kan schelen


Wil je mijn persoonlijke zoektocht naar een duurzamer en groener leven volgen? Volg me dan op Instagram, en Facebook en op mijn persoonlijke blog De Groene Zoektocht.

Tip van de redactie

FLOW zerowaste biologische shampoo bar
Flowshampoobar
Shop