zero waste

7 basis tips voor een Zero Waste leven

Onze zero-waste-adviseuse Simone deelt haar tips en ervaringen als Zero Waster, maar wat zijn nou dingen waar je op kunt letten als je wil beginnen met duurzaam leven?

1. Schaf een waterfles aan

Een van de beste aankopen die ik heb gedaan, is de aankoop van een stainless steel waterfles. Ik neem hem altijd met me mee als ik ergens heen ga zodat ik onderweg geen flesjes drinken hoef te kopen. Niet alleen is dit veel beter voor het milieu, maar het scheelt je ook nog eens ontzettend in de kosten. Zo’n waterfles betaald zichzelf vrij snel terug als je uitrekent hoeveel geld je anders kwijt zou zijn aan flesjes water.

2. Probeer zo min mogelijk nieuw te kopen

Weckpotten, nieuwe broodtrommels, bulk zakjes. Kijk eerst wat je thuis nog hebt liggen voor je iets nieuws aanschaft. Zo gebruik ik nog steeds veel oude jampotten die ik schoon heb gemaakt en waar ik nu dingen als droge bonen en zaden in bewaar.

3. Probeer minder dierlijke producten te eten

De bio-industrie is een van de grootste vervuilers wereldwijd. Probeer daarom iets minder vlees te eten, een keer amandelmelk uit te proberen in plaats van gewone melk en een keer iets anders op je brood te doen dan kaas.

4 Leg contact

Online zijn ontzettend veel inspirerende mensen te vinden en kun je ontzettend veel tips vinden en steun bij andere Zero Wasters.

Lees ook: Een Zero Waste lifestyle en de reacties uit je omgeving

5. Wees niet te streng

Probeer niet al te streng voor jezelf te zijn. Het is een zoektocht en je kunt het niet in een keer allemaal goed doen. Als het dan ook een keer niet lukt om je brood in je eigen zak mee te krijgen bij de bakker, of je hebt echt een keer zin in een zak chips, wees dan niet boos op jezelf en probeer jezelf af en toe nog wel een pleziertje te gunnen.

6. Geen bulk winkel in de buurt

Als je geen bulk winkel in de buurt hebt, laat dat je dan niet tegenhouden. Probeer zo groot mogelijk in te slaan, zoveel mogelijk in papier, karton, en glas te kopen en zo minder plastic te gebruiken.

Lees ook: Eerste Zero Waste lifestyle store van Nederland opent haar deuren in Amersfoort

7. Blijf bij jezelf

Als je hobby’s hebt die niet per se heel erg Zero Waste zijn, maar waar je wel heel gelukkig maken, blijf dit dan doen. Zo hou ik er zelf heel erg van om kunstzinnig bezig te zijn en ik werk dan ook met acryl verf. Ik stop hier niet mee omdat het niet heel milieubewust is, want het maakt mij heel erg gelukkig.


Wil je mijn persoonlijke zoektocht naar een duurzamer en groener leven volgen? Volg me dan op Instagram, en Facebook en op mijn persoonlijke blog De Groene Zoektocht.

Tip van de redactie

Qnuz warmtekussen bouclé

Qnuz Warmtekussen 500x350 1
Shop