Placeholder

Simone: Een Zero Waste lifestyle en de reacties vanuit je omgeving

Simone heeft een Zero Waste Lifestyle. Deze week vertelt ze hoe je met de reacties uit je omgeving kunt omgaan.

 

Als je begint met Zero Waste leven is het logisch dat je vrienden en familie hierover vertelt. Het is nieuw en spannend, en je wil dit graag met hun delen. Misschien probeer je ze er zelfs van te overtuigen dat dit een betere manier van leven is en dat ze ook echt veranderingen moeten gaan maken. Maar vinden ze dit wel fijn? En in hoeverre kun je verwachten dat je omgeving rekening houdt met jouw keuze om je levensstijl aan te passen en hierin mee te gaan? Wanneer mag je iemand aanspreken op iets wat je heel storend vindt, en wanneer kun je iemand beter in zijn waarde laten?

Enthousiast over Zero Waste

 Je bent enthousiast over je nieuwe levensstijl en hoeveel effect het kan hebben als meer mensen hiermee bezig zijn op de wereld. Dit enthousiasme is goed, het zorgt ervoor dat je er echt voor wil gaan, maar het kan mensen ook afschrikken. Het is natuurlijk belangrijk dat meer mensen milieubewuster en duurzamer gaan leven. De planeet is in gevaar en als we blijven leven op de manier waarop we dat de afgelopen tijd hebben gedaan is er mogelijk weinig van de aarde over voor de generaties na ons. Er wordt ook wel gezegd dat wij de laatste generatie zijn die het tij nog kunnen keren en ervoor kunnen zorgen dat de toekomst er weer beter uit gaat zien. Het is dan ook logisch dat als je begint met Zero Waste leven, of überhaupt het maken van duurzamere beslissingen, je graag je omgeving ervan wilt overtuigen dat ze dit ook moeten doen. Maar dit word niet altijd in dank afgenomen.

Lees ook: Zero Waste combineren met een druk leven

Wat niet werkt bij je omgeving

Mensen houden over het algemeen niet van verandering, of als hun iets wordt opgedrongen. Probeer daarom niet jouw levensstijl aan anderen op te leggen door bijvoorbeeld te blijven hameren op beslissingen die ze maken en hoe slecht deze volgens jou zijn voor het milieu en voortbestaan van de wereld. Je beste vriendin ervan proberen te overtuigen dat ze nooit meer theezakjes koopt, maar echt een thee ei moet gebruiken en losse thee moet aanschaffen als je op bezoek bent is bijvoorbeeld niet het beste idee. Grote kans dat ze daardoor geen verandering wil aanbrengen in haar routine.

Maar hoe kun je dan wel je overtuigingen delen zonder dat mensen zich aangevallen of gedwongen voelen?

Wat je wel kunt doen

Als het je bijvoorbeeld opvalt dat een vriendin van je altijd losse theezakjes gebruikt en veel thee drinkt, pijl eens hoe ze denkt over een thee ei, en doe haar er een cadeau met een lekkere losse thee in een glazen pot. Misschien vindt ze het wel enorm fijn werken en besluit ze voortaan zelf ook losse thee te kopen.

Je kunt ook best vertellen over hoe je bent overgestapt op een vast blok zeep en hoe fijn deze ruiken en dat ze veel langer mee gaan en daardoor een stuk goedkoper zijn. Of als je een dagje weg gaat met je ouders, kun je zelf voor jullie een lunch klaar maken. Breng tijdens een picknick in het park met vrienden je herbruikbare waterfles mee, als ze vragen stellen kun je uitleggen hoe deze beter is voor het milieu, handiger is in gebruik omdat ze een stuk steviger zijn en dus niet zomaar kapot kunnen gaan, en hoe ze op de lange termijn een stuk goedkoper zijn doordat het een eenmalige aanschaf is. ook kun je dan vertellen hoe kraanwater vaak beter gefilterd is dan water in flessen en in water in flessen micro plastics zijn aangetroffen.

Door dit soort feiten te noemen, en voorbeelden met ze te delen breng je je omgeving heel laagdrempelig in contact met jouw levensstijl. Zo kun je ze ook aan het denken zetten en bewust maken van de problemen rondom het milieu zonder dat je overkomt alsof je ze graag de les wilt lezen.

Lees ook: Zo geef je een Zero Waste feestje

Wanneer kun je wat van de reacties zeggen

 Er zijn momenten waarbij je omgeving wel degelijk mag letten op jouw levensstijl. Een voorbeeld hiervan is je verjaardag. Wil jij liever geen plastic fles bodylotion? Geef dit dan aan. Maak een lijst met dingen die je wel zou willen en waar je gelukkig van zou kunnen worden. Als je op een feestje bent waar iedereen uit plastic bekertjes drinkt kun je best vragen of je een glas zou mogen omdat je het zonde vindt om deze bekertjes te verspillen. Als iets direct effect op jou heeft zoals bij beide voorbeelden, omdat of de cadeaus bij jou eindigen, of jij het plastic bekertje moet gebruiken, dan mag je best vragen of iemand meer rekening met jou zou kunnen houden. Je kunt bijvoorbeeld ook als je naar een feestje gaat van tevoren vragen of er glazen gebruikt worden en als het antwoord nee is zelf een glas meenemen.

Laat iedereen in zijn waarde

De kans dat je omgeving nog niet toe is om hun leven volledig om te gooien is best groot. Je kunt niet verwachten dat iedereen samen met jou dit avontuur wil aangaan en ook Zero Waste wil gaan leven. Als mensen in je omgeving door jou zien hoe ze dingen anders aan kunnen pakken en daardoor andere beslissingen maken door bijvoorbeeld een herbruikbare waterfles te kopen, zelf lunch voor hun werk te maken, of over te stappen op een duurzamere bank zijn dit al kleine overwinningen. Wees blij dat mensen andere keuzes maken voor de wereld, en voor zichzelf. Er zullen regelmatig momenten zijn dat je jezelf afvraagt waarom iemand bijvoorbeeld een plastic wegwerp tandenborstel kan blijven gebruiken in plaats van een bamboe tandenborstel, of waarom iemand überhaupt boterhamzakjes gebruikt. Maar probeer in deze gevallen geen betoog te houden over hoe het anders kan en moet.

Lees ook: Hoe Zero Waste leven je geld kan besparen


Wil je mijn persoonlijke zoektocht naar een duurzamer en groener leven volgen? Volg me dan op Instagram, en Facebook en op mijn persoonlijke blog De Groene Zoektocht.

Beeld: Unsplash