zero waste duurzaam goedkoper sparen geld

Simone: Hoe zero waste leven je geld kan schelen

Simone heeft een Zero Waste lifestyle. Deze week vertelt ze hoe Zero Waste leven je geld kan schelen.

Vaak denken mensen dat Zero Waste leven veel geld kost, omdat duurzame producten soms duurder zijn in aanschaf. Maar deze verdienen zichzelf snel terug omdat je er langer profijt van hebt dan goedkopere producten voor eenmalig gebruik.  Je kunt dus in feite zelfs geld besparen door duurzamer te gaan leven. Hoe? Dat deel ik graag met jullie.

Bulk kopen

In bulk kopen bespaard je vaak juist geld omdat je niet te veel koopt, maar alleen wat je nodig hebt.  Als je grote hoeveelheden koopt van iets zoals bijvoorbeeld rijst of pasta, scheelt het je vaak enorm als je uitrekent wat de kostprijs per gewicht is vergeleken met een kleinere verpakking.

Tweedehands voor nieuw kopen

 Als je kijkt naar kleding, meubels, servies, en nog veel meer dingen die je in je dagelijks leven nodig hebt, is de duurzaamste optie vaak om tweedehands te kopen. Als je tweedehands koopt stimuleer je een circulaire economie waarbij producten die anders misschien op de stortplaats zouden belanden, een nieuw leven krijgen. Door tweedehands te kopen kun je vaak producten van een goede kwaliteit vinden, voor een lage prijs. Zo heb ik zelf bijvoorbeeld een enorme oude houten kast in topconditie, die ik gebruik als voorraadkast in mijn kamer. Ik heb de kast voor vijftig euro gekocht, en voor tien euro extra door de kringloop gedemonteerd bij mij thuis laten bezorgd. Ook bestaat het grootste gedeelte van mijn kledingkast uit kleding die ik tweedehands heb gekocht of gekregen.

Lees Simone’s blog over een duurzame kledingstijl ontwikkelen.

Vraag je omgeving om hulp

Dat brengt mij tot mijn volgende punt, namelijk; vraag als je iets nodig hebt in je omgeving of iemand misschien nog iets voor je heeft liggen. Voor eenmalig gebruik is het bijvoorbeeld zonde een nette jurk aan te schaffen als je deze ook van een vriendin kunt lenen. Zoek je glazen potten om eten in op te bergen? Vraag in je omgeving eens of mensen jampotten voor je willen bewaren. Vaak zijn ze er zelfs alleen maar blij mee omdat het hun een tripje naar de glasbak scheelt.

Vers eten is niet duur

 Een punt wat vaak naar voren komt, is dat Zero Waste eten ontzettend duur is omdat je dan vooral groenten en fruit eet en dit duurder is dan kant en klaar eten uit een pakje. Ik weet niet waar deze gedachte vandaan komt, maar ik kan met zekerheid zeggen dat het niet duur is om vers te eten. Zelf ga ik vaak naar de markt bij mij in de buurt waar ik groenten en fruit koop, maar ook bij de toko zijn verse groenten en fruit totaal niet duur. Zelfs als je naar de supermarkt gaat om groenten en fruit te kopen zal dit goedkoper zijn dan wanneer je bijvoorbeeld de voorgesneden groentemixen uit de koeling koopt. Ja, ook als ze in de aanbieding zijn. Zo kost bijvoorbeeld een zakje van 200 gram ijsbergsla bij de Albert Heijn €1,-. Een krop ijsbergsla kost  €1,09, maar van een krop sla komt meer dan 200 gram.

Lees ook Simone’s tips om Zero Waste boodschappen te doen.

Groot inkopen is goedkoop

Zelf heb ik geen bulkwinkel in de buurt en kies ik ervoor om dan grote verpakkingen in te kopen, waardoor ik in plaats van bijvoorbeeld twintig kleine verpakkingen rijst, één grote zak heb. Dit scheelt me in verpakkingen, en de verpakkingen die ik heb zijn zo groot dat ik ze vaak kan hergebruiken voor bijvoorbeeld het verzamelen van het afval wat ik produceer. Als je het gewicht vergelijkt met kleinere verpakkingen, ben je vaak veel goedkoper uit.

Zelf maken in plaats van kopen

Door zelf bijvoorbeeld kleding te repareren en koekjes te bakken bespaar je al best veel geld. Zelf heb ik laatst een nieuwe knoop aan een broek gezet omdat de originele knoop er vanaf was gesprongen. Dat heeft me niks gekost omdat ik nog een knoop in huis had. Als ik een nieuwe broek had gekocht, had ik op zijn goedkoopst waarschijnlijk dertig euro kwijt geweest. En dat had dan geen duurzame optie geweest.

Ook vind ik het lekker om in de avond iets te kunnen snacken. Ik hou ontzettend van chips maar dit is natuurlijk geen hele duurzame optie. Ik heb ooit popcorn mais aangeschaft, wat toentertijd ongeveer twee euro kostte voor een zak van een halve kilo. Af en toe maak ik er zelf in een pannetje popcorn van. Een stuk goedkoper, duurzamer (want minder verpakkingsmateriaal) en ook een stuk lekkerder dan een zak popcorn uit de supermarkt vind ik zelf.

Nieuw duurzaam kopen

Als je iets koopt om duurzamer te leven, en het is een product dat wegwerp artikelen vervangt, dan kan de aanschaf hiervan in het begin inderdaad soms iets duurder zijn. Kijk bijvoorbeeld naar een stalen drinkfles, of een menstruatie cup, maar op de lange termijn verdien je deze producten snel terug waardoor je geld bespaard. Dit is iets om in je achterhoofd te houden als je naar dit soort producten op zoek bent. In deze gevallen is het vaak slim om voor een product van kwaliteit te gaan zodat het jaren meegaat. Dat kan dan  inderdaad iets duurder uitvallen.

Simone zero waste

Wil je mijn persoonlijke zoektocht naar een duurzamer en groener leven volgen? Volg me dan op Instagram, en Facebook en op mijn persoonlijke blog De Groene Zoektocht.

Beeld: Unsplash