Simone: een duurzame kledingstijl ontwikkelen
21 maart 2019
Iedere week deelt Simone haar ervaring met een zero waste leefstijl. Vandaag deelt ze haar tips voor een duurzame inhoud van je kledingkast.
Kleding speelt een hele grote rol in ons leven. Je kan jezelf verschillende uitstralingen geven door je kleding erop uit te kiezen of je er sterk, lief of formeel uit wilt zien. Het kan ons zelfvertrouwen maken of breken. En daarnaast kan het ook nog eens erg sociaal zijn. Bijvoorbeeld een dagje winkelen samen met je vriendinnen, of een avond kleding thuis passen om te kijken wat je aan gaat doen naar dat sollicitatiegesprek.
Lees ook: Zero Waste op pad
Een duurzame kledingstijl?
Waar we vaak niet bij stil staan is waar onze kleding vandaan komt. Wie heeft het geproduceerd, onder welke omstandigheden, en van welk materiaal is je favoriete shirt gemaakt? Kleding is meestal niet heel erg duurzaam. Vaak word het onder slechte omstandigheden in een arm land geproduceerd zonder dat er rekening word gehouden met mens en milieu. Wat kun je hier aan doen? Hoe kun je de inhoud van je kledingkast duurzaam maken?
Zoek je kledingkast uit
Kijk eerst goed naar wat je in je bezit hebt. Wat hangt er in je kast en wat draag je nou echt? Ik heb ooit de Marie Kondo-methode op mijn kledingkast toegepast, waarbij ik keek naar van welke kleding ik nou echt gelukkig werd en van welke niet. Je kunt dit zelf ook proberen toe te passen, of je kunt criteria opstellen waar je kleding aan moet voldoen en op die manier je kledingkast uitzoeken. Kleding die je niet draagt, kun je aan vrienden geven, kringlopen, of zelf verkopen op bijvoorbeeld United Wardrobe. Kleding die kapot is, kun je op een goede manier weg doen. Zo zijn er merken die oude spijkerbroeken inzamelen om deze te recyclen, deze plaatsen dan vaak verzamelpunten in winkels. Online kun je zoeken naar merken die oude kleding inzamelen voor een recycling programma. Daarnaast zijn er vaak containers bij supermarkten te vinden waar je oud textiel naartoe kunt brengen. Ook mogen hier vaak schoenen in worden gedaan, maar ook voor schoenen zijn online verschillende recycling programma’s te vinden.
Lees ook: Zo ontwikkel je een duurzame badkamerroutine
Met wat er is overgebleven
Als je uiteindelijk je kledingkast hebt uitgezocht en de dingen die je niet meer kon gebruiken hebt weggegeven of naar de recycling hebt gebracht, blijft er als het goed is alleen kleding over die je vaak draagt, nodig hebt voor je werk of die ontzettend fijn zit, of je misschien wel een enorme boost in je zelfvertrouwen geeft als je het aan hebt. Hou vooral deze kledingstukken. Gooi ze niet weg omdat ze van polyester zijn gemaakt of onder slechte omstandigheden zijn gemaakt. Dit zou alleen maar een stuk vervuilender zijn dan wanneer je ze draagt tot ze versleten of niet meer de juiste maat zijn.
Hoe was je kleding van synthetische stoffen?
Voor het wassen van kleding waar synthetische stoffen in zitten verwerkt kun je gebruik maken van een Guppyfriend, dit is een waszakje wat alle microplastics uit je was vangt en die je na het wassen kunt legen in de prullenbak, zodat deze microplastics niet in het water terecht komen. Een Cora ball is een plastic bal die ook deze microplastics opvangt in je wasmachine. Er zijn ook wasmachines waar een filter in zit ingebouwd, maar het aanbod hierin is nog beperkt.
Hoe koop je nieuwe kleding?
Wat moet je nu doen als je een nieuwe blouse nodig hebt of uit je broek bent gescheurd? We zijn zo gewend om naar een grote fashion keten te gaan en even een nieuw kledingstuk te kopen dat het misschien wat raar voelt om dat niet meer te doen. Als je echt een nieuw kledingstuk nodig hebt zijn er ontzettend veel mooie duurzame merken te vinden om nieuwe kleding van te kopen. Zelf vind ik de kleding van Armedangels ontzettend mooi.
Ik kies er toch heel vaak voor om eerst te kijken of ik iets tweedehands kan kopen. Niet alleen scheelt dit enorm in de kosten, ook als je het vergelijkt met kleding uit grote fashion ketens, maar dit is in mijn ogen de meest duurzame optie. Er zijn geen nieuwe materialen gebruikt, de kleding bestaat al en kan vaak nog jaren mee. Als je goed zoekt, kun je mooie unieke stukken vinden van goede kwaliteit.
Wil je ook kleding tweedehands kopen? Dan zijn hier een aantal tips om op te letten tijdens het winkelen:
- Let op beschadigingen. Controleer onder de oksels van bloezen voor verkleuringen, controleer voor kleine gaatjes in de stof, of missende knopen. Is er een beschadiging die je kunt repareren dan kun je het kledingstuk natuurlijk altijd meenemen, maar is het niet te maken zou het zonde zijn als je hier niet op had gelet en er thuis pas achter was gekomen.
- Laat de maten niet leidend zijn. Ieder merk kan toch net iets verschillend zijn in maten. Vertrouw dan ook vooral op je eigen inschattingsvermogen, en als het mogelijk is pas de kleding dan van tevoren.
- Kijk op alle afdelingen. Als vrouw kun je bijvoorbeeld mooie truien of een fijn spijkerjasje vinden op de mannenafdeling. En als je als man een vrolijk shirt zoekt met felle kleuren kijk dan gerust eens op de vrouwenafdeling.
- Koop alleen wat je nodig hebt. Het kan ontzettend verleidend zijn om dat ene kledingstuk te kopen wat zo geweldig staat maar waar je eigenlijk geen enkele gelegenheid voor hebt om het aan te doen. (geloof me ik heb dit zelf heel vaak meegemaakt) Maar probeer dit niet te doen. Niet alleen neemt het bij jou thuis ruimte in in je kast die je ook voor andere dingen kunt gebruiken, misschien is er wel iemand die dit kledingstuk wel heel goed kan gebruiken.
Denk na voor je koopt
Of je nou tweedehands koopt of van duurzame merken, sta vooral stil bij wat je koopt. Als je geen nieuwe kleding nodig hebt, probeer het dan ook niet te kopen. We zijn gewend geraakt om heel makkelijk kleding te kopen en dit resulteert er soms in dat kleding niet gedragen word en dan uiteindelijk word weggegooid. Dit is natuurlijk zonde, van de kleding, en van het geld wat je erin hebt gestoken. Probeer alleen nieuwe kleding aan te schaffen die je nodig hebt, zodat alles wat in je kledingkast hangt daadwerkelijk wordt gedragen.
Wil je mijn persoonlijke zoektocht naar een duurzamer en groener leven volgen? Volg me dan op Instagram, en Facebook en op mijn persoonlijke blog De Groene Zoektocht.