Placeholder

Simone: Zero Waste op pad

Simone heeft een zero waste lifestyle. Deze week vertelt ze hoe ze zero waste op pad gaat.

Deze maand heb ik een aantal evenementen op de planning staan waar ik naartoe ga. Ik wil altijd zo goed mogelijk voorbereid op pad en daarom lijkt het me een goed plan het daar eens over te hebben. Wat voor mij het moeilijkst is aan Zero Waste op pad gaan, is toch wel hoe je omgaat met eten en drinken. Je krijgt soms opeens honger of dorst en hoe pak je het dan aan om afvalvrij wat te eten of drinken? Of maak je van tevoren al dingen klaar?

Onderweg kun je altijd eten kopen

We zijn het met zijn allen zo gewend. Je moet ergens naartoe, of het nou is voor je werk, een dagje uit of iets anders, en je kunt onderweg altijd iets te eten of te drinken halen. Op treinstations kun je broodjes kopen, koffie halen, een kroket uit de muur halen en zo kan ik nog even doorgaan. Ook bij tankstations zit meestal een winkeltje waar je wat te eten of een flesje drinken kunt halen. In iedere stad zitten genoeg plekken waar je snel wat te eten voor onderweg kunt halen, en laten we eerlijk zijn, dit is natuurlijk hartstikke fijn.

Je hoeft niet al te veel voor te bereiden voor je ergens naartoe gaat, want je kunt altijd iets kopen. Maar bij dit gemak komt helaas vaak ook afval kijken. Wil je minder afval produceren of gewoon iets duurzamer leven, dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen.

Wat vooral belangrijk is: plannen

Het belangrijkst is om van tevoren te plannen of je eten en drinken nodig hebt. Je kunt zelfs bakjes en een beker meenemen. Die kun je zelf vullen, maar je kunt ze ook onderweg laten vullen. Er zijn verschillende koffieketens waar je korting krijgt als je een herbruikbare koffie mok meeneemt. En er zijn broodjeszaken waar ze maar al te graag een broodje in je lunchtrommel voor je doen. Als je langs een supermarkt komt, kun je een croissantje in je eigen herbruikbare zakje stoppen. Je kunt zelf bestek meenemen om een frietje of een salade te eten. Het kan in het begin misschien wat eng zijn om zoiets te vragen, maar er wordt tegenwoordig nauwelijks raar opgekeken als je vraagt of iemand eten of drinken in je zelf meegebrachte spullen wil doen. Mocht iemand vragen waarom je dat graag wilt, kun je uitleggen dat je graag minder afval wil produceren vanwege het milieu.

Deze producten zijn handig om mee te nemen

  • Een herbruikbare koffiemok/thermos
  • Lunchtrommel
  • Servet
  • Besteksetje. Je kunt heel makkelijk een setje uit je bestekla pakken en in een servet rollen, maar er zijn ook reissetjes te koop van onder andere bamboe als je liever echt een apart setje hebt.
  • Herbruikbaar zakje

Zelf eten meenemen

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om zelf eten en drinken mee te nemen voor onderweg. Zo maak ik zelf vaak de avond voor ik moet werken een smoothie die ik in de ochtend blend en in een mason jar giet, zo kan ik hem makkelijk meenemen en heb ik niet de neiging ergens onderweg of op mijn werk iets te kopen wat mogelijk in verpakking zit en waarschijnlijk ongezonder is. Ook kun je van tevoren een boterham smeren, thuis een thermosfles vullen met koffie, of een salade maken. Het kost wat planning maar het scheelt vervolgens wel dat je niks onderweg hoeft te kopen. Niet alleen als we kijken naar afval, maar ook naar de kosten. Het is namelijk ook een stuk goedkoper om thuis een boterham of broodje te smeren als je het vergelijkt met wat een broodje onderweg kan kosten.

Wil je mijn persoonlijke zoektocht naar een duurzamer en groener leven volgen? Volg me dan op Instagram, en Facebook en op mijn persoonlijke blog De Groene Zoektocht.

Lees de andere blogs van Simone

Gerelateerde artikelen