Dagboek

Schrijven in een dagboek: dít maakt het zo fijn

Aan het einde of het begin van de dag even alles van je afschrijven in een dagboek. Het kan een hele fijne manier zijn om je hoofd leeg te maken of je gedachtes op een rijtje zetten. Wat het nog meer zo fijn maakt lees je in dit artikel.

Een journal of dagboek is weer terug van weggeweest: steeds meer mensen starten of eindigen hun dag met een stukje schrijven. Wij snappen het wel: in een digitale wereld is het neerpennen van gedachtes of dromen best wel fijn en ontspannend.

Schrijven in je dagboek geeft rust

In plaats van meteen je telefoon te pakken als je wakker wordt, of pas laat weg te leggen voordat je gaat slapen, pak je nu je dagboek. Eventjes wat ideeën en gedachtes op papier zetten en dan rustig aan je dag beginnen of juist gaan slapen. Dat zorgt voor een energieke dag of juist een fijne nachtrust. En bijkomend voordeel: doordat je je gedachten en zorgen op papier zet, scheelt het (hopelijk) piekeren.

Je leert jezelf kennen

Wanneer je alles wat je dwarszit of waar je tegenaan loopt in je dagboek schrijft, dan kun je even later ook bepaalde patronen herkennen. Hoe reageerde je toen die vriendin je liet zitten? Of toen de date met die leuke man of vrouw niet uitpakte zoals je hoopte? Houd je al langer een dagboek bij dan is het leuk en ook interessant om het eens terug te lezen.

Lees ook: 8 fijne planners voor het nieuwe jaar

Dagboek 2

Het geeft ontspanning

Hoe vaak betrap jij jezelf erop dat je weer een avond gaan Netflixen? Door jezelf even terug te trekken zonder beeldschermen en mét je dagboek, creëer je een ontspanningsmoment voor jezelf. Dat kan een uur zijn, maar ook een kwartiertje. Net waar jij die dag behoefte en tijd voor hebt.

Het is een ‘luisterend oor’

Klinkt misschien gek, maar een dagboek kan werken als een luisterend oor. Heb je het gevoel dat je sommige dingen niet met iemand kan delen, maar wil je het wel kwijt? Dan is een dagboek de perfecte plek om dit soort verhalen op te schrijven. Niemand hoeft het te lezen, maar het geeft wel een opgelucht gevoel.

Tip van de redactie

Verlang je naar een positief zelfbeeld? Het zeer populaire zelfhulpboek Negatief zelfbeeld van Manja de Neef biedt een verhelderend stappenplan en oefeningen om zelfliefde te cultiveren. Doorbreek negatief denken en omarm je ware zelf met deze warme en praktische gids, geschikt voor zelfstandig gebruik of binnen een behandeling. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST RACHEL VIETH
BRON FLOW MAGAZINE, MENTAAL BETER, SO CHICKEN
BEELD GETTY IMAGES