Conversation 2100x1440

Beter leren luisteren: zó doe je dat

Zinnen aanvullen, de ander onderbreken, zeggen ‘dat had ik laatst ook…’ en vervolgens over jezelf beginnen te praten. Dat zijn drie voorbeelden van hoe je het niet doet. Met de volgende tips word je wél een betere luisteraar.

Geen afleiding

Zorg dat je niet afgeleid wordt. Zet de tv uit, kijk niet ondertussen stiekem op je telefoon. Maak oogcontact en luister naar wat je gesprekspartner te vertellen heeft.

Lees ook: ‘Zó kun je beter namen onthouden

Onderbreek niet

Onderbreek de ander niet met je eigen ervaringen, een overtreffend voorbeeld of ongevraagd advies. Maak niet constant zinnen af. Kortom: wen jezelf aan nooit iemand in de rede te vallen.

Stel vragen

Nadat het verhaal is afgelopen, kun je vragen stellen. Stel open vragen en stel ze uit interesse.

Praat minder over jezelf

Voor sommige mensen is dit lastig, maar als je oprecht een betere luisteraar wilt worden, is het wel essentieel: praat minder over jezelf. Stel in plaats daarvan veel vragen. Natuurlijk mag je af en toe best over jezelf praten. Door dingen met elkaar te delen, zul je een sterkere band opbouwen.

Ontdek hoe leuk luisteren is

Wanneer je luisteren beter onder de knie krijgt, zul je snel ontdekken hoe leuk luisteren is. Je leert mensen beter kennen en de kwaliteit van je vriendschappen zal waarschijnlijk toenemen.

Oordeel niet

Iedereen leeft een ander leven en kijkt daardoor op een andere manier tegen dingen aan en heeft eigen motieven om iets wel of niet te doen of voelen. Oordeel niet, maar probeer je in te leven in de situatie en gevoelens van degene die aan het woord is.

Herken het moment

Soms heeft iemand echt behoefte aan een luisterend oor. Het is fijn als jij dat kunt bieden. Op andere momenten kun je prima over jezelf praten. Het heeft immers twee kanten, iemand die veel met jou deelt, vindt het vast ook fijn om meer over jou te weten te komen.

Tip van de redactie

Samsung Galaxy draadloze oordopjes
Galxybuds
Bestel hier

Gerelateerde artikelen