Tips: beter leren luisteren

Tips: beter leren luisteren

Zinnen aanvullen, de ander onderbreken, zeggen ‘dat had ik laatst ook…’ en vervolgens over jezelf beginnen te praten. Dat zijn drie voorbeelden van hoe je het niet doet. Met de volgende tips word je wél een betere luisteraar.

Geen afleiding
Zorg dat je niet afgeleid wordt. Zet de tv uit, kijk niet ondertussen stiekem op je telefoon. Maak oogcontact en luister naar wat je gesprekspartner te vertellen heeft.

Onderbreek niet
Onderbreek de ander niet met je eigen ervaringen, een overtreffend voorbeeld of ongevraagd advies. Maak niet constant zinnen af. Kortom: wen jezelf aan nooit iemand in de rede te vallen.

Stel vragen
Nadat het verhaal is afgelopen, kun je vragen stellen. Stel open vragen en stel ze uit interesse.

Praat minder over jezelf
Voor sommige mensen is dit lastig, maar als je oprecht een betere luisteraar wilt worden, is het wel essentieel: praat minder over jezelf. Stel in plaats daarvan veel vragen. Natuurlijk mag je af en toe best over jezelf praten. Door dingen met elkaar te delen, zul je een sterkere band opbouwen.

Ontdek hoe leuk luisteren is
Wanneer je luisteren beter onder de knie krijgt, zul je snel ontdekken hoe leuk luisteren is. Je leert mensen beter kennen en de kwaliteit van je vriendschappen zal waarschijnlijk toenemen.

Oordeel niet
Iedereen leeft een ander leven en kijkt daardoor op een andere manier tegen dingen aan en heeft eigen motieven om iets wel of niet te doen of voelen. Oordeel niet, maar probeer je in te leven in de situatie en gevoelens van degene die aan het woord is.

Herken het moment
Soms heeft iemand echt behoefte aan een luisterend oor. Het is fijn als jij dat kunt bieden. Op andere momenten kun je prima over jezelf praten. Het heeft immers twee kanten, iemand die veel met jou deelt, vindt het vast ook fijn om meer over jou te weten te komen.

Ben jij een goede luisteraar?