Naam Vergeten

Zó kun je beter namen onthouden

Iemand heeft zich net voorgesteld en je bent zijn of haar naam alweer vergeten. Met deze tips kun je beter namen onthouden.

1. Maak er een doel van

Het is geen drama als je een naam vergeet, het overkomt veel mensen. Maar hoe leuk en attent is het als je bij de tweede ontmoeting de naam wel herinnert? Neem je voor om vanaf nu namen te onthouden en maak er een prioriteit van.

Lees ook: 10 tips om je hersenen fit te houden

2. Luister goed

Door de zenuwen tijdens een eerste ontmoeting ben je soms extra bezig met hoe je zelf overkomt, waardoor je vergeet te luisteren. Daar gaat het mis; luister bewust naar degene die zich voorstelt.

3. Kijk je gesprekspartner aan

Door zoveel mogelijk zintuigen te gebruiken, vergroot je de kans dat je namen onthoudt. Kijk je gesprekspartner aan. Welke uiterlijke kenmerken heeft je gesprekspartner? Hoe praat hij of zij: langzaam, snel, met een hoge of lage stem? Probeer deze kenmerken aan elkaar te koppelen.

4. Herhaal de naam

Herhaal de naam van je gesprekspartner nadat hij of zij zich heeft voorgesteld. Dit is een simpel trucje dat voor veel mensen werkt. Voor meer effect kun je proberen om de naam gedurende het gesprek nog een aantal keer op een natuurlijke manier te herhalen. Forceer het niet.

5. Maak associaties

Onthoud jij beelden makkelijker dan woorden? Bedenk dan een plaatje in je hoofd dat bij de naam past. Ken je iemand met dezelfde naam? Dan kun je daarmee een ezelsbruggetje bedenken.

Gerelateerde artikelen