moestuintje

Hoe begin je een moestuintje?

Dit is hét perfecte moment om een moestuintje te beginnen! Ook al heb je weinig ruimte, alles is mogelijk. ‘Moesmeisje’ Kim Nelissen kan daarover meepraten. Zij is een enthousiaste moestuinierder uit Utrecht en heeft heel veel tips.

Moesmeisje heeft een moestuin in potten in haar kleine stadstuin en 6 m² grond in een buurttuin. Toch verbouwt ze meer dan 25 verschillende groenten, fruit en kruiden. Kim wil laten zien dat je helemaal geen enorme lap grond nodig hebt om uit je eigen tuin te eten. Ze deelt tips en ervaringen op haar website Moesmeisje.nl, op YouTube en Instagram. In de nieuwe Santé die nu verkrijgbaar is geeft ze ook een aantal tips.

Lees ook:Met deze specerijen laat je je moestuin groeien

Tips

Goede grond

Wil je moestuinieren, dan moet je natuurlijk grond hebben. En die kan in je eigen tuin liggen, maar ook in een buurt- of volkstuin. Geen grondbezitter? Potten of (vierkantemeter) bakken werken ook prima. Zorg wel dat je ze neerzet op een plek met voldoende zon. Groenten en fruit zoals tomaten, pepers, paprika, komkommers en aardbeien hebben zo’n zes uur zon per dag nodig. Bladgroenten zoals sla, spinazie en snijbiet zijn met wat meer schaduw ook tevreden.

Compost of kunstmest? 

Om goed te groeien hebben groenten, fruit en kruiden genoeg voeding nodig. Heb je een lapje grond? Gebruik dan compost. Je kunt dat in het voorjaar soms gratis afhalen bij de gemeente, kopen in een tuincentrum of zelf maken van je gft-afval. Voor potten en bakken kun je potgrond gebruiken of nog beter: een speciale moestuinmix. Mest is ook handig om in te slaan: je hebt zowel korrels als vloeibare voeding voor moestuingroenten. Voor je lapje grond kun je soms gratis paardenmest krijgen bij maneges.

Moestuinplan maken

Voordat je begint, is het slim om een moestuinplan te maken. Daarin schrijf je wat je gaat verbouwen. Daarvoor is het belangrijk om uit te zoeken wanneer je alles zaait, uitplant en oogst. Zoek ook uit welke groenten je beter wel of juist niet naast elkaar kunt zetten (google op ‘combinatieteelt’). Als je in potten teelt, hoef je daar geen rekening mee te houden. Denk ook aan wat (eetbare) bloemen voor bijen en vlinders. Op Moesmeisje.nl leer je zelf stap voor stap een moestuinplan maken en kun je gratis een voorbeeldmoestuinplattegrond downloaden.

Zaden kopen

In tuincentra kun je tegenwoordig allerlei soorten zaden kopen. Ook biologische. Online zijn er een paar fijne en betrouwbare zaadhandels: De Bolster (alleen biologische zaden), Zaadhandel van der Wal (biologisch en gewoon) en Vreekens (biologisch en gewoon). Tip: als je eenmaal een moestuin hebt, kun je ook je eigen zaden oogsten en bewaren. Scheelt weer geld. Zaden ruilen is ook leuk. Bijvoorbeeld met andere moestuinierders in de buurttuin, op Facebookgroepen of op Instagram.

Tip van de redactie

551x1200
Bestel hier

Gerelateerde artikelen