tips-gezonder-goedkoper-eten

Met deze tips eet je gezonder én goedkoper

Gezond eten gelijk aan duurder eten? Onzin! Met deze tips kan je gezonder én goedkoper eten.

Gezonder eten willen we natuurlijk allemaal. Toch lijkt het vaak alsof gezonder eten ook meer kosten met zich meebrengt. Gelukkig hoeft dat helemaal niet het geval te zijn: er praktische manieren waarop je zowel gezonder als goedkoper kan eten – meer motivatie kan je niet willen, toch?

1. Kies voor goedkopere eiwitbronnen

Door voor andere eiwitbronnen te kiezen kun je niet alleen goedkoper eten, maar ook creatiever. Denk bijvoorbeeld aan kipfilet: natuurlijk kun je voorgesneden kipstukjes in de supermarkt kopen, maar een hele kip is goedkoper want je kunt er langer van eten. Je kan de kippenborst voor salades gebruiken, de kippendij voor een gezonde soep en de drumsticks voor op de grill. Geen vleesliefhebber? Bonen en linzen vatten ook veel eiwit en zijn perfect voor in soepen. Een andere handige tip is het gebruiken van eieren; ze kunt ze los bereiden als roerei, gebakken, omelet of frittata, maar ook door salades of in een quiche maken.

2. Start je eigen moestuin

Tuinieren is allang niet alleen een hobby meer, je kan er echt de vruchten van plukken. Door je eigen tuintje te starten, kun je zelf fruit en groenten verbouwen. Natuurlijk heb je niet evenveel toegang tot verse producten als in de supermarkt, maar het is niet alleen goedkoper om je eigen producten te verbouwen, ook is het veel leuker en lekkerder! Niet zo’n fan van tuinieren? Ga dan eens langs bij een lokale boer: de verse producten zijn niet alleen goedkoper en van goede kwaliteit, je ondersteunt er ook nog eens de lokale agrariërs mee.

3. Sla groots in

Het klinkt wellicht logisch, maar het werkt goed om grote hoeveelheden in te slaan. Hou de aanbiedingen in de gaten en koop groter in wanneer jouw favoriete producten korting hebben. Nee, dan bedoelen we niet de zakken chips die je voor 1+1 gratis kan inslaan – let vooral op de grootverpakkingen rijst, soepen en pasta, maar ook groenten en fruit. Door meer in te kopen kan je niet alleen geld besparen op de lange termijn, maar zorg je er ook voor dat je altijd iets in huis hebt en minder snel in de verleiding komt om eten te bestellen of af te halen.

4. Doe aan meal preppen

Heb je het vaak druk en kan je wel wat extra tijd gebruiken? Dan wil je vast het meal preppen eens proberen. Niet alleen bespaart het je tijd over de hele week gezien, ook zorgt het ervoor dat je gezonder eet. Je hoeft namelijk niet iedere avond in de keuken te staan en gezonde, creatieve maaltijden te maken! Ook verkleint het de kans dat je eten laat bezorgen of even langs de snackbar rijdt op de weg naar huis. Bedenk aan het begin van de week wat je de rest van de week gaat eten, haal alle boodschappen in een keer en stel je bakjes zo samen dat je kan afwisselen (groenten, granen en eiwitten los van elkaar). Zo voorkom je dat je alsnog fast food gaat kopen als je geen trek hebt in wat er voor vandaag op het menu staat: opties genoeg. Ga jij het proberen?

5. Shop bij een kleine supermarkt

Vaak denken we dat kleine, particuliere supermarkten alleen handig zijn voor ingrediënten die andere supermarkten misschien niet verkopen, maar er zijn nog meer voordelen. Zo zijn kruiden vaak best prijzig, ondanks de kleine hoeveelheden, maar door grotere verpakkingen te kopen bij de etnische supermarkt, kan je heel wat geld besparen. Ook hebben ze producten voor in de voorraadkast vaak in grotere hoeveelheden, zoals rijst en bonen, en hebben ze heerlijke versproducten op voorraad, zoals verse jalapenopepers, koriander en basilicum.

Tekst Santé, beeld GettyImages

Favoriet van de redactie

Dekbed (Winter & Herfst)

Dekbed (Winter & Herfst) + 2 Gratis Hoofdkussens – Tweepersoons – 200×220 cm
Shop

Gerelateerde artikelen