Spices 1000x1440

6 musthave kruiden en specerijen

Natuurlijk heb je sommige kruiden en specerijen standaard in huis, zoals oregano,  tijm en kaneel. Vul ze aan met deze smaakmakers en je bent klaar voor een enorme lijst met lekkere recepten.

1. Kerriepoeder

Een mix van gember, kardemom, koriander, kruid­nagel, karwij, kurkuma, komijn en zwarte peper. Past bijna overal bij. Heerlijk in groentegerechten en curry, ideaal om je vleesvervangers in te bakken.

 Lees ook:Deze 10 populaire kruiden matchen niet met medicijnen

2. Kurkuma

Heeft van zichzelf weinig smaak maar vult andere specerijen heel goed aan. Onmisbaar in Aziatische gerechten. Het is nog gezond ook: kurkuma staat bekend om zijn ontstekings­remmende eigenschappen.

3. Gerookte­ paprika­poeder

Nee, dit is geen gewoon paprikapoeder. Voor deze variant worden rijpe paprika’s eerst gerookt en dat proef je: een lekker pittig-zoet barbecuesmaakje. Perfect in Mexicaanse gerechten, om vlees(vervangers) mee te kruiden of in tomatensaus.

4. Djinten (gemalen komijnzaad)

De kruidige smaak komt goed tot z’n recht in een curry of iets met linzen. Ook lekker in combinatie met sojasaus, ketjap en in oosterse gerechten. Nice to know: een theelepel komijn per dag kan zorgen voor een drie keer zo snelle vetverbranding.

5. Ketoembar (koriander­zaad­poeder)

In combinatie met de kerrie­poeder, kurkuma en djinten vormt ketoembar de basis voor curry’s. De smaak is niet te vergelijken met verse koriander: licht pittig en nootachtig met een vleugje citrus.

6. Ras el hanout

De naam van deze Noord-Afrikaanse kruidenmix betekent ‘het beste van de winkel’. Deze samenstelling kan variëren en bestaat soms uit meer dan twintig kruiden en specerijen, zoals karde­mom, kaneel, gember, piment, nootmuskaat, kurkuma en kruidnagel. Ras el hanout is heerlijk in Marokkaanse gerechten, zoals tajines. Maar let op: het is krachtig van smaak en overheerst snel.

Genoten van dit artikel? Dit artikel stond in het blad Santé, dat maandelijks in de winkel ligt!

Tekst: Annemiek de Gier

Tip van de redactie

Philips Airfryer, best getest in 2022
Best getest in 2022
KLIK HIER

Gerelateerde artikelen