Bee On Flower 2100x1440

Déze 5 tips zorgen voor meer bijen in je tuin

Bijen worden met uitsterven bedreigd en dat is slecht nieuws; bijen zijn belangrijk voor de natuur en ons ecosysteem. Met deze tips maak je je tuin of balkon aantrekkelijker voor bijen en help je de natuur een handje.

Waarom zijn bijen zo belangrijk?

Bijen halen nectar en stuifmeelkorrel uit bloemen. Door van bloem naar bloem te vliegen, bestuiven ze zo gewassen en daardoor blijven er nieuwe planten groeien. Zo’n 60 tot 90 procent van de bloemen en planten is afhankelijk van bestuiving door insecten. Bij de gewassen waar ons voedsel op wordt verbouwd is dat 70 procent. Bijen zijn belangrijk, want deze gewassen met de hand bestuiven, is eigenlijk onmogelijk.

Dit kun je doen voor meer bijen in je tuin (of op je balkon)

Door minder ongerepte natuur en meer bestrijders zoals gif hebben de bijen het moeilijk.

1. Gebruik natuurlijke bestrijdingsmiddelen

Luizenplaag? Grijp niet meteen naar gif, korrels of een spray, maar kies voor natuurlijke bestrijders. Lieveheersbeestjes eten bijvoorbeeld bladluizen en basilicum en lavendel hebben een geur die bladluizen niet lekker vinden.

2. Maak zelf bestrijdingsmiddel

Meng 20 gram groene zeep (zonder chemische toevoegingen), 20 milliliter spiritus en 1 liter lauw water. Spray het met een plantenspuit op de planten die last hebben van een luizenplaag.

3. Hang een bijenhotel op

Hang hem bij voorkeur op een beschutte plek gericht op het zuiden. Bijen houden van warmte en zullen zich zo sneller in je bijenhotel nestelen.

4. Zet bloemen en planten neer

Zorg dat de bijen voeding hebben door de juiste bloemen en planten neer te zetten. Goede keuzes zijn bijvoorbeeld zonnebloemen, goedsbloemen, klimop, bergamot en lavendel. Sommige tuincentrums verkopen speciale zadenmixen voor bijen. Bijen hebben van het voorjaar tot de herfst bloemen nodig, kies dus voor bloemen die in verschillende seizoenen bloeien.

5. Laat eens iets slingeren

Afgevallen bladeren of besjes trekken insecten aan, waaronder bijen.

Bron: Vriendin 

Tip van de redactie

Biodermal Glow Serum
Biodermalglow
Bestel hier

Gerelateerde artikelen