Conversation Of Women 1000x1440

4 tips die psychologen geven

Niet iedereen klopt op de deur bij een psycholoog of life coach, terwijl bijna iedereen wél af en toe een zetje of een paar tips kan gebruiken. Dit adviseren psychologen hun patiënten om te doen.

Het varieert van de buitenlucht opzoeken tot lijstjes maken. En hoe fijn is het om te weten: baat het niet, dan schaadt het niet.

Lees ook: ‘Dit doen therapeuten 5 minuten per dag om stressvrij te blijven

Ga wandelen

Naar buiten gaan en diep ademhalen is goed voor iedereen. Het helpt je om jezelf – vrij letterlijk – even uit een oude situatie te halen. Je stressvolle werkplek, je huis waar de kinderen elkaar bevechten om de afstandsbediening. Maar zelfs als je geen gedoe ervaart die dag of die week, doe je er goed aan je zinnen te verzetten. Wandelen brengt een heel natuurlijk ritme met zich mee en dat heeft een hele positieve uitwerking op jouw lichaam en geest.

Bedenk 2 positieve dingen

Er zijn van die dagen… waarop echt niets goed lijkt te gaan. Soms zit je er wat langer doorheen en wordt de wereld steeds wat donkerder, waarbij ook het seizoen of je financiële situatie of de status van je relatie natuurlijk een grote rol kunnen spelen. Als je je heel down voelt en werkelijk moeite hebt jezelf uit bed te hijsen, leer jezelf dan aan iedere dag 2 dingen te noteren – ja, echt even met pen en papier voor de bewustwording – die wél goed gaan. Die positief zijn en waar je blij van kunt worden.

Maak een vriendenlijstje

Ga er even voor zitten en bedenk: bij wie kan ik terecht om lekker te kletsen? Wie kan er supergoed luisteren en heeft waardevolle adviezen? En welke vriendin is er juist voor mij in praktische zin, kan goed dingen regelen en wil me tijdelijk iets uit handen nemen? Maak gebruik van hun talenten en jullie vriendschap. Niet om het uit te buiten, maar omdat jij er voor hén bent als zij het nodig hebben. Overigens is gewoon even lekker gieren aan de telefoon of laagdrempelig high teaën in de stad net zo goed een optie. Wees je bewust van welke – en welke typen – mensen jij om je heen hebt staan.

Schrijf je gedachten op

Een klein dagboek waarin je zo helder als mogelijk je gedachten bijhoudt, kan heel veel inzicht bieden. Komen bepaalde gevoelens steeds rond dezelfde dagen van de maand aanzeilen? Wellicht heeft het met je hormoonhuishouding te maken. Merk je dat je bepaalde woorden steeds gebruikt om je gevoel en gedachten te omschrijven? Haak daar eens dieper op in, in gesprek met een betrouwbare vriendin – of een psycholoog natuurlijk!

Bron: Psychology Today

Tip van de redactie

Kobo Sage e-reader

Gerelateerde artikelen