Darmen Arts 2100x1440

6 Tips tegen onrustige darmen

Buikpijn, darmkrampen, een opgeblazen gevoel, allemaal verschijnselen die je vertellen dat je darmen niet helemaal happy zijn. Soms kunnen kleine aanpassingen de rust in je darmen terugbrengen.

Wat te doen bij rommelende darmen? En wat betekenen die rommelende darmen eigenlijk? Hoe krijg je je darmen weer in balans? Santé geeft je 6 tips om je onrustige darmen te herstellen.

1. Vezelrijk eten en genoeg drinken

Vezels zijn stoffen die je lichaam niet kan afbreken en daarom komen deze onverteerd in je darmen aan. Vezels dienen als voedingsbron voor goede bacteriën in je lichaam. Drink bij een vezelrijk dieet veel water, minimaal twee liter per dag, dit zorgt ervoor dat de onverteerde vezels opzwellen waardoor je een soepele ontlasting krijgt.

koelkast fruit vezels darmen

Begin de dag met havermout en een stuk fruit. Vervang bij de lunch je (witte) boterham door een volkoren- of speltvariant en dineer ’s avonds met een graansoort als quinoa of bulgur. Ook groenten zitten vol vezels, net als noten, zaden en dadels. Veel water drinken is een kwestie van wennen, zorg ervoor dat je altijd een flesje bij je hebt.

2. Volg het FODMAP-dieet

Heb je erge last van je darmen en weet je nog niet precies waardoor het komt?Je kunt er ook voor kiezen om enige tijd het FODMAP-dieet te volgen, waarbij je bepaalde koolhydraten die je darmen slecht kunnen opnemen uit je voeding weglaat. Het is best een lastig dieet, omdat je in het begin veel producten weg moet laten. Langzaam voeg je weer steeds meer aan je dieet toe. Kijk voor meer informatie op www.fodmapdieet.nl.

3. Bewegen tegen onrustige darmen

Misschien heb je het weleens gemerkt na een lange zit in het vliegtuig of de auto; langdurig stilzitten is niet bevorderlijk voor je darmen. Als je beweegt zet je namelijk niet alleen je spieren aan het werk, maar je hele lichaam. Je darmen worden als het ware gemasseerd en raken daardoor goed doorbloed.

Probeer iedere dag minstens een half uur te bewegen. Dit hoeft niet per se een uur lang zweten in de sportschool te zijn; ook een paar kilometer wandelen door het park is prima. Ben je gevoelig voor een moeilijke stoelgang, probeer dan net wat vaker te bewegen. Het helpt zeker tegen onrustige darmen.

Lees ook: dit gebeurt er als je elke dag een uur wandelt

vrouw wandelt in de natuur om meer calorieën te verbranden met wandelen

4. Relax

De darmen reageren op spanningen en stress. Dit komt doordat de darm- en de hersenfunctie nauw met elkaar zijn verweven. Ontstekingsopwekkende (slechte) darmbacteriën gedijen goed bij langdurige stress, terwijl de goede bacteriën zich daar juist niet prettig bij voelen. Zorg dus voor voldoende ontspanning en vermijd stress zo veel mogelijk.

Stress verminderen kan ingewikkeld zijn. Symptoombestrijding is eigenlijk niet voldoende, voor een duurzame verbetering is het waarschijnlijk nodig om je gedrag aan te passen. Methoden zoals mindfulness, yoga en ontspanningsoefeningen kunnen je daarbij helpen.

yoga ioefening meditatie hoe krijg ik mijn darmen tot rust

5. Probiotica tegen rommelende darmen

Probiotica zijn goede bacteriën die zorgen voor een gezonde darmflora en je kunnen beschermen tegen verschillende ziektes. Ze verbeteren je spijsvertering, stoelgang en je immuunsysteem. Met de moderne leefwijze en eetgewoontes krijg je al snel te weinig goede bacteriën binnen. Het is verstandig om deze aan te vullen met bepaalde voedingsmiddelen.

Goede bacteriën kun je binnenkrijgen door wat meer zuivel te eten of te drinken of gefermenteerde groenten toe te voegen aan je eetpatroon.

6. Ga naar de dokter

Heb je regelmatig last van spijsverteringsproblemen, hevige buikpijn na het eten of langdurige diarree, dan zijn deze tips misschien niet afdoende. Een bezoek aan je huisarts is in dat geval aan te raden.

Lees ook: een fit brein begint in je buik

Tip van de redactie

Als het microbioom van de darmen goed gevoed is en goed contact onderhoudt met het brein, staat het aan de basis van een gezond leven. Een verstoorde darm-breinconnectie daarentegen kan het immuunsysteem van slag brengen en leiden tot ziekten. Dit boek bespreekt praktische tips op basis van medisch en voedingsonderzoek en ervaringen met psychotherapie. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST SANTE

BEELD GETTYIMAGES

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Santé

 

Gregor Hasler