De 5 Lekkerste Winter Groentes december

Februari: dit zijn de 5 lekkerste wintergroentes

Dit zijn de 5 lekkerste seizoensgroenten om in januari in je winkelwagen te leggen.

Als je groentes koopt die in het seizoen horen, ben je vaak goedkoper uit. Bovendien bevatten die groentes vaak veel vitamines die je in die tijd van het jaar nodig hebt. In de zomer heb je meer keus uit groente en fruit, maar deze vijf winsterse groentes zijn de toppers van februari.

Wintergroentes februari

Lees ook: welke invloed heeft vitamine D op je darmen?

1. spruitjes

Spruitjes bevatten drie keer zo. veel vitamine C als sinaasappels. Bovendien zitten ze vol kalium, magnesium vitamine B en vezels. Koolk ze tien tot 13 minuten, of stoom ze en giet er dan een vinaigrette van olijfolie en knoflook over.

De 5 Lekkerste Winter Groentes december
De 5 Lekkerste Winter Groentes – spruitjes

2. Knolselderij

Knolselderij bevat veel C en vitamine K. Je kunt knolselderij rauw, gekookt of gepureerd eten. Schil de knolselderij wel.

Lees ook: dit zijn de 7 gezondste koolhydraten

Celeriac
knolselderij

3. Boerenkool

Boerenkool is volop beschikbaar in februari en is een typische wintergroente. Wordt vaak in stamppotten gebruikt, maar is ook rauw heel lekker. Kook wat aardappelen, snijd ze in kwarten, overgiet het met citroensap en wat harissa. Leg dat op een bakplaat en strooi er wat gesneden boerenkool over. Zet 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

boerenkool-chips-maken-tips

4. Bieten

Bietjes zijn ook al zo’n heerlijke wintergroente. Bomvol kalium en vezels. Je kunt ze voorgekookt kopen, maar ook heel makkelijk om ze zelf te koken. Al duurt het wel bijna een uur voor ze gaar zijn.

Bietjes
Bietjes

5. Pompoen

Hoewel pompoen oorspronkelijk alleen van oktober tot en met december verkrijgbaar was, is het nu bijna het hele jaar te koop. Toch is het echt een wintergroente. Maak er soep van, rooster het in de oven of maak er een puree van. Pompoen heeft van zichzelf vrij weinig smaak, dus wees royaal met kruiden, peper en zout.

pompoen eten

Lees ook: minder diabetes door groene bladgroente

Overige wintergroentes in februari

  • Komkommer
  • Paprika
  • Bloemkool
  • Spinazie
  • Knolselderij
  • Bleekselderij
  • Pastinaak
  • paddestoelen
  • Prei
  • Raap
  • Rammenas
  • Rode kool
  • Savooiekool
  • Schorseneren
  • veldsla
  • Witlof
  • Witte kool
  • Wortelen
  • Zoete aardappel

Recept: Geroosterde wintergroenten met quinoa en feta

Recept Wintergroente Februari

Ingrediënten voor deze ovenschotel

  • 1 kop quinoa
  • 2 kopjes water
  • 1 zoete aardappel, geschild en in blokjes gesneden
  • 2 wortels, geschild en in plakjes gesneden
  • 1 pastinaak, geschild en in blokjes gesneden
  • 1 rode ui, in partjes
  • 1 biet, geschild en in blokjes gesneden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 100 g feta, verkruimeld
  • Verse peterselie, gehakt (optioneel, als garnering)

Instructies:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Spoel de quinoa af onder koud water. Breng de quinoa samen met 2 kopjes water aan de kook in een pan. Zet het vuur laag, dek af en laat 15-20 minuten sudderen, of totdat de quinoa gaar is en het water is geabsorbeerd.
  3. Terwijl de quinoa kookt, meng je de gesneden zoete aardappel, wortels, pastinaak, rode ui en biet in een grote kom.
  4. Besprenkel de groenten met olijfolie en breng op smaak met zout, peper, gedroogde tijm en paprikapoeder. Meng goed zodat de groenten gelijkmatig bedekt zijn.
  5. Verdeel de groenten gelijkmatig over een bakplaat bekleed met bakpapier.
  6. Rooster de groenten in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 25-30 minuten, of totdat ze gaar en licht knapperig zijn.
  7. Schep de geroosterde groenten over de gekookte quinoa op een serveerschaal.
  8. Bestrooi de geroosterde groenten met verkruimelde feta en verse peterselie als garnering.

Tip van de redactie

Verken de wereld van eenvoud met Yotam Ottolenghi’s nieuwe kookboek SIMPEL! Meer dan 130 onweerstaanbare en snel te bereiden gerechten sieren de pagina’s, zonder in te boeten op smaak of verrassing. Laat je betoveren door kleurrijke foto’s en ontdek recepten die zowel oogstrelend als verleidelijk zijn. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST EN RECEPT: MANON DAELMANS

BEELD GETTY IMAGES