Koolhydraten

Dit zijn de 7 gezondste koolhydraten volgens de diëtist

Door de jaren heen hebben koolhydraten geen al te beste reputatie gekregen en zijn low-carb diëten zoals het ketodieet enorm populair geworden vanwege het snelle gewichtsverlies wat ermee gepaard gaat. Maar koolhydraten zijn niet alleen heel lekker, ze voorzien je lichaam ook in sommige van de belangrijkste voedingsstoffen die het nodig heeft om gezond te blijven en kan je zelfs helpen om op gewicht te blijven…

Door meer bestendig zetmeel te eten – een koolhydraat die vertering afweert – kan je je energieker, minder gestrest en sneller vol voelen. Ook helpt het je bloedsuikerspiegel stabiliseren. Oftewel, misschien zijn koolhydraten wel niet zo ongezond als we denken… Dit zijn de 7 gezondste high-carb foods volgens de diëtist, die je dus best wat vaker kan eten!

1. Bananen

Bananen zijn de meest rijke bron aan bestendig zetmeel; rijpe bananen bevatten 4,7 gram en minder rijpe (lichtgroene) bananen bevatten zelfs 12,5 gram. Ook zitten ze bomvol vezels – 3 gram per middelgrote banaan – waardoor je sneller vol zit na het eten van een banaan én bevatten ze tryptofaan, een aminozuur wat in het ontspannende en geluksboostende stofje serotonine wordt omgezet. Kom maar door met die bananen, dus!

Bananen kokos humus Recept gezond

2. Aardappels

Niet alleen bevatten aardappels vezels en zetmeel, ook zijn ze een natuurlijke bron van een natuurlijk stofje dat je hongerhormonen beïnvloedt en je honger doet afnemen. Ook zijn aardappels heel divers, betaalbaar en vullend. FYI: aardappels die zijn gekookt en afgekoeld bevatten het meeste zetmeel. Dat geldt overigens ook voor andere foods die veel zetmeel bevatten, zoals pasta en rijst. Mashed potatoes als side dish, any one?

Gebakken aardappeltjes aardappel gezond

Lees ook: Kun je een ei koken in de waterkoker of magnetron?

3. Bonen en peulvruchten

Ongeveer de helft van het zetmeel in bonen komt van bestendig zetmeel. Bonen en peulvruchten bevatten, net als linzen, een heleboel vezels en vitamine B. Daarnaast zijn ze de perfecte vervanging voor vlees als een eiwitbron. Bonen en peulvruchten kunnen ook helpen om je bloedsuikerspiegel te verlagen, je cholesterolgehalte verbeteren en je darmen gezond te houden.

recepten-maken-blik-bonen bonen gezond afvallen dieet

4. Havermout

Havervlokken bevatten een heleboel oplosbare vezels genaamd beta-glucaan, die kunnen helpen bij het verlagen van je cholesterollevel en bloedsuikerspiegel, het boosten van je darmgezondheid en ervoor kunnen zorgen dat je sneller vol zit. Ook bevat havermout veel verschillende sterke antioxidanten, waaronder avenanthramiden, die kunnen helpen bij het verlagen van je bloeddruk, het bevorderen van je bloedsomloop en het verminderen van ontstekingen. Wij weten wie er morgenochtend overnight oats als ontbijt gaat eten…  

Havermout gezond
Havermout

5. Quinoa

Quinoa is een vezelrijke, fantastische plantaardige bron van eiwitten: 230 gram gekookte quinoa bevat 8 gram eiwitten, plus de helft van de aanbevolen hoeveelheid vezels die je dagelijks nodig hebt. Quinoa is glutenvrij en bevat alle 9 essentiële aminozuren die het lichaam niet uit zichzelf kan produceren. Daarnaast bevat het ook veel vitamine B6 en C.

Tips voor een gezonde lunch, die precies groot genoeg is quinoa

6. Zilvervliesrijst

Zilvervliesrijst is een hele graansoort die je langzamer verteert dan witte rijst, waardoor het een minder heftig effect heeft op je bloedsuikerspiegel. Het eten van zilvervliesrijst in plaats van witte rijst kan ook leiden tot gewichtsafname, een afname in je Body Mass Index (BMI) en je percentage lichaamsvet. Klinkt goed, toch?

7. Gerst

Niet alleen bevat gerst 1,9 gram bestendig zetmeel per 115 gram, ook bevat heel veel oplosbare en onoplosbare vezels, waardoor je minder snel honger krijgt en je een regelmatige stoelgang blijft houden. Door gerst als vast ingrediënt op te nemen in je voedingspatroon zou zelfs je risico op chronische ziekten, zoals diabetes, hartziekten en zelfs sommige soorten kanker, kunnen verkleinen. En zelfs als dat niet werkt is gerst een heerlijke toevoeging aan een voedzame maaltijd!

Lees ook: recept voor zoete aardappel

Boekentip

BESTEL HIER

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Santé