Placeholder

Volle blaas leidt tot betere beslissingen

Toilet-stress? Een goed zaak, volgens onderzoekers van de Universiteit van Twente. Mensen die nodig naar het toilet moeten, nemen beter doordachte beslissingen, zo blijkt uit het onderzoek.

Voor het onderzoek, onder leiding van hoofdonderzoekster Mirjam Tuk, lieten de wetenschappers proefpersonen 750 milliliter water drinken of slechts enkele slokken. Hun mate van zelfcontrole werd na veertig minuten getest; de tijd die water ongeveer nodig heeft om de blaas te bereiken.

Resultaten
Alle deelnemers kregen acht scenario’s voorgelegd, waarbij ze moesten kiezen tussen een kleine beloning op korte termijn en een grotere beloning die ze pas later zouden ontvangen. De mensen met een volle blaas bleken minder impulsief te handelen dan de proefpersonen die weinig water hadden gedronken. Ze kozen vaker voor de grote beloning op lange termijn.

De onderzoekers maakten hieruit op dat wanneer mensen met een volle blaas bij het nemen van beslissingen, het doel op lange termijn beter in de gaten hebben dan wanneer ze geen aandrang voelen om te plassen.

Lees ook: slanker door water te drinken? >

Brein en meer
Volgens hoofdonderzoekster Mirjam Tuk leidt de controle die de hersenen moet uitoefenen over de blaas ertoe dat ook de controle over andere taken en gedachten wordt vergroot. Mensen gedragen zich daardoor minder impulsief.

De resultaten van de onderzoekers van de Universiteit van Twente zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science.

(