Placeholder

Multitasker niet altijd goed bezig

Soms is één ding tegelijk doen slimmer.

Meer fouten
Ons werkgeheugen kan slechts één element tegelijk bevatten. Als we meer elementen moeten onthouden, slaan we die op in ons langetermijngeheugen. Als we die informatie dan willen terughalen, kost dat meer tijd en dat leidt tot meer fouten.

Afwisseling van taken
Proefpersonen moesten bijvoorbeeld twee grote getallen bij elkaar optellen en tussendoor een woord van tien letters intypen, zonder dat dat op een scherm zichtbaar was. Soms was het afwisselen van die taken eenvoudig: proefpersonen moesten dan maximaal één element onthouden. Andere keren was de afwisseling van taken minder eenvoudig: proefpersonen moesten in dat geval tegelijkertijd verschillende elementen onthouden. De proefpersonen waren dan langzamer en maakten meer fouten.

Keuzes
Onderzoeker Jelmer Borst, die binnenkort promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen, concludeert dat ons werkgeheugen maar één element tegelijkertijd onthoudt. Conclusie: multitasken is lang niet altijd efficiënt en vraagt om keuzes. De werkomgeving kan misschien beter zo worden ingericht dat mensen op de juiste momenten besluiten om hun e-mail te lezen, of juist toegankelijk te zijn voor onderbrekingen door collega’s.