work-out

Ken jij ze al? Dít zijn de grootste fabels over sporten

‘Krachttraining maakt je niet slanker’ en ‘elke dag sporten maakt je fit’. Het lijkt logisch, maar is dat het wel? Check snel of jij ook in een van deze sportfabels trapt.

Een cardioapparaat meet precies hoeveel calorieën je verbrandt

Het lijkt handig om van een loopband af te lezen hoeveel calorieën je precies verbrandt. Maar de meeste cardioapparaten laten helaas getallen zien die gebaseerd zijn op de verkeerde gegevens. De apparaten maken alleen een berekening van je activiteit. Terwijl er meer factoren belangrijk zijn bij het bepalen van de vetverbranding. Je geslacht, leeftijd, lengte en vetpercentage zijn ook een factor. Onderzoekers van de universiteit van California onderzochten hoeveel fitnessapparaten er gemiddeld naast zaten. Ze ontdekten dat de loopband gemiddeld 13% te hoog inzet, de fiets gemiddeld 7% en de crosstrainer zit er maar liefst 42% naast.

Lees ook: ‘5 tips om thuis sporten vol te houden’

Je moet drinken tijdens je training

Tijdens een work-out van een uur hoef je niet per se te drinken. Heb je dorst tijdens het sporten? Dan kan dit een teken zijn van uitdroging. Het aanvullen van je vochtgehalte duurt lang en dat vul je niet aan met een flesje water. Namelijk: als je lichaam structureel van voldoende vocht is voorzien en je drinkt een flink glas water, dan plas je dat gemiddeld een uur later weer uit. Als je vocht te kort komt, duurt dat veel langer. Probeer daarom dagelijks een halve liter water te drinken, zodat je vochtgehalte altijd op peil is. Ook voor en na de training. Duurt je work-out langer dan twee uur? Dan is het wel aan te raden om te drinken.

Krachttraining maakt je niet slanker

Integendeel! Van krachttraining word je juist slanker. Het is niet zo dat je vet verandert in spieren, wat vaak wordt beweerd. Spieren en vet zijn namelijk van een hele andere substantie en kunnen niet voor elkaar in de plaats komen. Wat er gebeurt door krachttraining is dat het percentage spierweefsel wordt vergroot en het percentage vet slinkt. Om meer spieren op te bouwen, moet je een goed trainingsschema volgen en gezond en uitgebalanceerd eten. Neem dagelijks voldoende eiwitrijke voeding om je spieren te herstellen en te voeden. Als je aan krachttraining doet, weeg je misschien meer, maar je zal snel merken dat je broek losser zit, je boven armen minder zwabberen en je billen strakker zijn.

Een eiwitshake na je training is nodig voor spierherstel

Zolang je niet net zo zwaar traint als een bodybuilder en uren aan het gewichtheffen bent, heb je echt geen extra eiwitten nodig. Tenminste niet als je voldoende eiwitten uit je dagelijkse voeding haalt. Eet je elke dag groente, kip, vis of eieren? Dan kan het eiwitpoeder in de kast blijven! Ben je vegetariër of veganist en mis je eiwitten uit dierlijke producten? Dan kan een eitwitshake toch verstandig zijn. Eiwitten zijn onmisbaar om je spieren, organen, zenuwstelsel en bloed gezond te houden. Tijdens het sporten ontstaat er een klein beetje spierschade die door het eten van eiwitten weer herstelt. Bevat twintig procent van je dagelijkse voeding eiwitten? Dan zit je goed.

Elke dag sporten maakt je superfit

Meer sporten is niet altijd beter. Topsporters kunnen elke dag gewichten liften en aan cardiotraining doen zonder blessures te krijgen. Als gewone sporter vraag je te veel van jezelf als je elke dag traint, omdat je je lichaam niet voldoende tijd geeft om te herstellen. Ook kan elke dag een hoge hartslag ervoor zorgen voor rusteloosheid en een slechte nachtrust. Te veel conditietraining zorgt zelfs voor een verhoogd cortisol in je bloed. Cortisol is een stresshormoon dat doseringen suiker afgeeft aan je lichaam. Die suikers in je bloed verhinderen dat lichaamsvet wordt verbrand, want vet wordt pas verbrand als de suikers op zijn. En als cortisol steeds nieuwe suikers afgeeft, sport je dus eigenlijk voor niets.

Lees ook: nog meer fabels over sporten

Bron: Santé maart 2017 Tekst: Loes van de Mosselaar

Gerelateerde artikelen