category colour brushFit/Lijstjes & Tips

Mindful hardlopen

Overdenk jij tijdens het hardlopen ook je dag of zelfs je leven: de boodschappen, je to do-list, het moeilijke gesprek dat je nog moet voeren. Lukt het je met geen mogelijkheid om aan niets te denken? Mindful running helpt om je te concentreren, en zorgt ook nog eens voor creatieve ingevingen.

Radiostilte
De meeste hardlopers kennen de momenten van radiostilte in het hoofd wel. Het zijn vaak de lekkerste momenten, maar ook de kortste momenten. Juist tijdens die stilte in je hoofd krijg je Eureka-momentjes. Maar hoe zorg je er nou voor dat je nergens aan denkt?

Mindful hardlopen
Mindful hardlopen is het antwoord op die vraag. Mindful hardlopen is een kwestie van je aandacht richten op waar je mee bezig bent.

Voorbereiding
Voordat je gaat beginnen, doe je tijdens de warming-up een korte check van je lichaam. Waar ben je stijf? Voel je je lichaamstemperatuur stijgen? Vervolgens concentreer je je tijdens het rennen op de spieren in je benen, dan op je armen die heen en weer zwiepen en vervolgens op je ruggengraat. Die verleng je, zodat je ademhaling de ruimte krijgt.

Tijd voor het echte werk
Daarna kun je je aandacht verplaatsen naar je ademhaling. Ren eens een stuk terwijl je je ademhaling telt: drie stappen in, vier uit bijvoorbeeld. Als je merkt dat je ademhaling ‘hoog’ zit, kan het helpen je een tijdje op je voeten te concentreren. Voel hoe ze afrollen, of je takjes onder je schoenen voelt. Daarmee breng je de aandacht en de ademhaling dus naar beneden.

Verleg je aandacht
Na een tijdje verleg je je aandacht: je voelt het briesje dooe je haar, of kijkt naar wat je om je heen ziet.

Waar denk jij aan tijdens het hardlopen?

Bron: Archief | Beeld: Shutterstock

Santé

in je brievenbus?

Bestel nu

Als eerste op de hoogte?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Santé!

  • Pinterest