Hardlopen in het donker

Hardlopen in het donker: hoe zorg je ervoor dat je dat veilig doet?

Nu de dagen korter worden, is het ineens donker op je favoriete hardlooptijd. Dat zorgt ervoor dat vooral vrouwelijke hardlopers zich vaak onveilig voelen op hun route. Dus hoe zorg je ervoor dat je je veilig voelt?

Zorg dat je je route kent

In het donker is het niet echt het moment om nieuwe hardlooproutes uit te proberen. Zeker niet in bossen of duinen. Want het is natuurlijk niet handig als je verdwaalt. Hardloopster Traci: “Ik ren altijd een route die ik op mijn duimpje ken, zodat ik snel weer naar huis kan. Zo voel ik me veel zelfverzekerder.”

Lees ook:Oeps! Darmklachten tijdens het hardlopen

Ga samen

Je mag tijdens deze lockdown samen met een persoon van een andere huishouding naar buiten. Dus ga samen met een vriend of vriendin een rondje hardlopen.

Social Media

Het is natuurlijk leuk om om op social media te laten zien wat je hebt gepresteerd, maar misschien is het ook wel handig om niet elke keer te lazen zien welke route je loopt. Kate: “Je weet maar nooit en mensen kunnen altijd zien waar je hardlooproute eindigt.”

Muziek wat zachter

Heel veel hardlopende vrouwen geven hetzelfde advies als het over hardlopen in het donker gaat: zet je muziek een tandje zachter. Doe bijvoorbeeld maar een oordopje in of laat ze helemaal achterwege en geniet van de geluiden van de vroege ochtend of avond.

Lichtje aan

Ren je op donkere stukken, dan zijn er ook veel vrouwen die met een hoofdlampje hardlopen. Het is sowieso wel aan te raden om kleding te dragen met lichtgevende strips of een lichtgevende armband zodat je zichtbaar bent voor verkeer.

Voordelen van hardlopen in het donker

Maar er zitten ook veel voordelen aan het hardlopen in de avond. Zo vindt Stephanie een stuk fijner, omdat ze nu minder wordt nagefloten. “Mannen hebben meer moeite om me te zien van ver.”

Ook is er veel meer rust op straat en daar kijkt Felicity naar uit: “Ik vind het wel fijn dat de café’s zijn gesloten en dat mensen vaker thuisblijven vanwege de coronamaatregelen.”

Bron: HuffingtonPost

Gerelateerde artikelen