Darmklachten hardlopen

Oeps! Darmklachten tijdens het hardlopen

Moet jij halverwege je hardloopronde soms opeens supernodig naar het toilet? Het is geen sexy gespreksonderwerp, maar het is helemaal niet gek. Tijdens het hardlopen stimuleer je je darmen.

De oorzaak

De voornaamste oorzaak is de schokkende beweging van je lichaam tijdens het hardlopen. Het zorgt voor druk op je maag en darmen. Er kan onder andere buikpijn ontstaan, of je kunt het gevoel krijgen dat je opeens nodig naar het toilet moet. De doorbloeding speelt waarschijnlijk ook een rol bij darmklachten tijdens het hardlopen. Tijdens het hardlopen neemt de doorbloeding van het maag-darmkanaal af, het kan zo minder makkelijk zijn werk doen.

Lees ook:Dit kan voor rugklachten zorgen tijdens het hardlopen

Wat kun je ertegen doen?

  • Zorg dat je vlak voordat je gaat hardlopen niet meer eet. Door iets langer van tevoren te eten, heeft je lichaam meer tijd om de voeding te verteren.
  • Leer je lichaam kennen. Als je weet van welke voeding jij sneller darmklachten krijgt tijdens het hardlopen, kun je daar rekening mee houden. Eet dus niet vlak voor een wedstrijd een soort maaltijd die je normaal nooit eet voordat je gaat hardlopen.
  • Drink genoeg water. Uitdroging komt je maag- en darmklachten niet ten goede.
  • Probeer voordat je gaat hardlopen je darmen te legen.
  • Let voor het hardlopen op met vezelrijke producten.

Heb je last van verstopping?

Dan is beweging een goed hulpmiddel om je darmen op een natuurlijke manier aan het werk te zetten. Lees onze tips voor een goede stoelgang.

Gerelateerde artikelen