Hardlopen 2023 245642 1000x1440

Dít doet (op je gemakje) hardlopen met je geest

Ruzie met je partner, gestresst of geldzorgen? Het beste wat je kunt doen: een rondje hardlopen of een stuk fietsen. Van jezelf in het zweet werken word je namelijk veerkrachtiger. En je krijgt er nog een goede conditie van ook.

Al jaren zwom Emmy (30) een paar keer per week, maar het zwembad werd een echt toevluchtsoord toen haar vriend anderhalf jaar geleden een burn-out kreeg. De sfeer thuis werd negatiever en hij zat in zo’n diep dal, dat zij daarin werd meegesleurd. Op lastige momenten dook ze het water in. Waar ze normaal altijd bezig was met haar houding en techniek, besloot ze nu ‘gewoon te zwemmen’. Emmy: “Na een paar baantjes merkte ik dat het ritme van de slagen mijn gedachten overnam, dat had ik nog nooit gevoeld. Het leek wel een meditatieve staat.
Sindsdien ga ik vaker zwemmen zonder doel. Deze manier van zwemmen heeft veel voor mij en mijn relatie gedaan. Mijn vriend is nog steeds niet helemaal hersteld van zijn burn-out, maar we hebben wel allebei geleerd dat als je een probleem hebt waar je niet uit komt, het geen zin heeft erover te blijven piekeren. Ga sporten en je lichaam voelen.”

Verdediging tegen kwalen

Hoewel Nederlanders volgens onderzoek van het Mulier Instituut voor sociaalwetenschappelijk sportonderzoek vooral sporten omdat ze willen afvallen en een betere conditie wensen, ontdekken steeds meer mensen ook de mentale voordelen van lichaamsbeweging. Logisch, want uit tal van wetenschappelijke onderzoeken blijkt hoe goed sporten is voor je mentale fitheid en weerbaarheid. John Ratey, hoogleraar psychiatrie aan Harvard Medical School, is zelfs van mening dat je met sporten voorál je hersenen traint. Spiermassa kweken, calorieën verbranden en je hart en longen versterken, zijn eigenlijk maar bijverschijnselen, is al ruim tien jaar zijn overtuiging. Volgens de wetenschapper is voldoende beweging zelfs de beste verdediging tegen depressie, ADHD, verslaving en alzheimer. Ook overgangsklachten verminderen door je een paar
keer per week in het zweet te werken.

Je hoofd leegmaken

Volgens Bram Bakker, psychiater en schrijver van boeken als Runningtherapie (2008) en Verademing (2019), ontdekken steeds meer mensen dat sporten niet alleen helpt bij een lichte tot matig ernstige depressie of burn-out, maar dat het ook preventief werkt. Sporten om te voorkomen dat je in de put raakt of doorbrandt dus. “De laatste jaren is er – mede doordat er steeds meer burn-outs zijn – meer aandacht
voor mentaal welbevinden. En door corona is dat in een stroomversnelling gekomen. Mensen kunnen niet uit eten of in een café zitten en ontdekken nu dat bewegen een sluiproute is naar ontspanning.”

Je hoort weleens dat mensen gaan sporten ‘om hun hoofd leeg te maken’ en volgens Bakker is dat inderdaad hoe het werkt. “Onze hersenschors wordt de hele dag aan het werk gezet. Dat is het gedeelte van onze hersenen waarmee we denken, maar dat moet af en toe ook uit. Als je op je gewone fiets naar de supermarkt gaat, kun je nog steeds piekeren, maar ga je op een racefiets of rennen, dan stopt het denken”, legt hij uit.

Op je gemakje

Hoewel sporten geen alternatief is voor een coach, kan het wel therapeutisch werken. Het is een laagdrempelige manier om weer veerkrachtiger te worden. En goedkoper bovendien, want je kunt het beste kiezen voor een duursport als fietsen of hardlopen als je wilt gaan werken aan je geestelijke gezondheid. Dat werkt volgens Bakker beter dan krachttraining of een teamsport. Handig als je te maken hebt met financiële stress. Nog een tip: loop niet te hard van stapel, het beste is als je nog door je neus kunt ademen. Wie zichzelf uitput, voelt zich
namelijk alleen maar slechter. Gewoon eens de hardloopschoenen aantrekken dus en op je dooie gemak een blokje om. Of pak de fiets, trap stevig door en zie waar je eindigt. Maar het belangrijkste is dat je een sport kiest die je leuk vindt. Anders word je er waarschijnlijk nooit blij van.

Tekst: Yasmine Esser, beeld: GettyImages

Genoten van dit artikel? Dit artikel stond in het blad Santé, dat maandelijks in de winkel ligt!

Tip van de redactie

Samsung Galaxy Watch Active 2
Smartwatch Ad
Shop