omgaan met stress slechte-gewoonten-negatieve-impact-hersenen

Deze 8 slechte gewoonten hebben negatieve impact op je hersenen

Heb je ook wel eens een onverwachte dip in je humeur of ben je opeens moe en niet vooruit te branden? Wellicht komt dat door een (of meerdere) van deze slechte gewoonten die je erop nahoudt. Die kunnen verrassend genoeg namelijk veel effect hebben op de gezondheid van je brein. Lees dus snel verder!

1. Je zit de hele dag

Zitten is sowieso niet heel goed voor je algemene gezondheid. Maar wist je al dat je hersenen er ook onder kunnen lijden? Je brein heeft namelijk beweging nodig om je bloedtoevoer goed te laten verlopen. In ruil daarvoor krijgt je brein weer zuurstof en essentiële stoffen toegevoerd. Daarbij is beweging ook goed voor je humeur en verlaagt het stress. Leg die telefoon dus even weg en ga een stukje wandelen. Je brein zal je bedanken!

Lees ook: ’10 tips om je hersenen fit te houden

2. Je bent te veel op jezelf

Of je nou extravert of introvert bent, iedereen heeft eens in de zoveel tijd sociale contacten nodig. Of dat nu een vriend(in), je moeder of een willekeurig persoon in de supermarkt is, in contact zijn met mensen voorkomt een gevoel van eenzaamheid. Dit zorgt ervoor dat het deel van je brein wat kan worden aangetast door depressie weer een opleving krijgt. Omring jezelf dus met de juiste mensen!

3. Je luistert te harde muziek

Geloof het of niet, maar als je te harde muziek luistert, kan je je hersenen beschadigen. Onderzoek wijst namelijk uit dat te harde muziek ervoor kan zorgen dat je hersenen spraak niet meer op dezelfde manier ontvangen als voorheen. Des te meer reden om niet met een grote koptelefoon op op de fiets te stappen…

4. Je slaapt niet genoeg

Deze is nogal voor de hand liggend. Je hebt het zelf vast al vaak genoeg ervaren: een paar uurtjes minder slaap staat gelijk aan heel wat minder energie. En dat heeft een reden. Bij mensen die minder dan 7 of 8 uur slapen werkt hun brein niet optimaal. Hierdoor zijn ze minder goed in communiceren, problemen oplossen, onthouden en relativeren. Zorg dus dat je echt voldoende nachtrust krijgt!

5. Je rookt

Van je longen tot je hart en nieren, roken tast zo’n beetje al je organen aan. Maar ook je hersenen horen thuis op dit lijstje. Door te roken kun je je aderen beschadigen, waardoor er verstopping kan ontstaan en de bloedtoevoer naar je brein niet meer optimaal werkt. Je kunt je vast voorstellen dat dat niet echt goed is voor je hersenen…

6. Je eet te veel suiker

Ben je een onwijze zoetekauw? Dan hebben we slecht nieuws voor je. Want te veel suiker eten kan een negatief effect hebben op je brein. Je hersenen kunnen er namelijk lichtelijk door krimpen. Ook kunnen je aderen erdoor dichtslibben, waardoor de bloedtoevoer naar je brein wordt belemmerd. Natuurlijk hoeft je suikerinname niet direct effect te hebben op je hersenen, maar pas wel op dat je niet standaard te veel suiker binnenkrijgt.

7. Je eet te veel zout

Ja, ook zout kan helaas nadelige effecten hebben op de gezondheid van je brein. Geen zorgen, ook dit geldt alleen als je er echt te veel van binnenkrijgt. Te veel zout in je eetpatroon kan namelijk zorgen voor een te hoge bloeddruk, wat wederom de bloedtoevoer naar je brein kan belemmeren. Drink dus niet alleen met mate, maar eet ook zout met mate!

8. Je drinkt te veel alcohol

Niemand kijkt er raar van op als we zeggen dat alcohol slecht is voor je hersenen. Maar helaas is niet iedereen op de hoogte van hoe slecht het echt voor je kan zijn. Zo kan te veel alcohol namelijk niet alleen voor tijdelijke problemen zorgen – denk aan een stevige kater – maar ook voor langdurige problemen. Je kan door te veel alcohol drinken namelijk de vezels in je brein aantasten, wat ervoor zorgt dat je brein krimpt. Hou dus je koppie erbij en wees lief voor je brein!

Bron: Livestrong.com

Gerelateerde artikelen