Krachttraining

7 tips om met krachttraining te beginnen

Wil je graag een gestroomlijnder lichaam en je spieren sterker maken? Dan is krachttraining de perfecte work-out om dat voor elkaar te krijgen. Maar hoe begin je? En hoe zorg je ervoor dat je er niet als een bodybuilder uitziet?

Krachttraining is heel belangrijk als je ouder wordt. Het voorkomt spierafbraak en houdt je lichaam sterk en flexibel. Bovendien is het ook heel makkelijk thuis te doen, al is het in de sportschool natuurlijk wel gezelliger.

1. Laat je niet uit het veld slaan

De eerste drempel is vaak ermee te beginnen. Het begint allemaal bij spelen met de gedachte die overgaat tot actie. Wil je gaan trainen, ga er dan gewoon voor en onderneem actie.

Transformeer je avondje bankhangen naar een actieve avond met meer voldoening achteraf en een geluksgevoel die je motiveert morgen weer te gaan.

Je zult zien dat je steeds sterker wordt, meer energie krijgt en een gezonder leven gaan leiden.

krachttraining fitness spieren bodybuilding werken met gewichten schema voor afvallen

Lees ook:Wanneer kies je wat: cardio of krachttraining?

2. Kijk niet alleen maar naar de weegschaal

Het is een misvatting dat bij het doen van krachtsport voor vrouwen (ook bij mannen), de weegschaal allesbepalend is. Zelfs wanneer je te dik bent en iets wilt afvallen, zal je niet alleen de weegschaal moeten raadplegen.

Met krachttraining krijg je grotere spierbundels, en spiermassa weegt zwaarder dan opgeslagen vetmassa. Het is dus belangrijk te kijken naar je figuur. Natuurlijk kan je kijken naar gewicht en vetpercentage, maar laat het niet te zwaar gelden. Je kan namelijk sterk, gezond en fit zijn met een perfect lichaam …terwijl je gewicht niet veel verschilt (of je zelfs meer gewicht hebt gekregen).

Je hoeft ook niet bang te zijn dat je opeens spierbundel krijgt in mannelijke proporties. Mannen hebben meer testosteron dan vrouwen, en vaak veel meer spiermassa. We hebben het dan natuurlijk wel over krachttraining voor vrouwen, waarbij geen anabolen worden gebruikt.

Fitness

3. De uitvoering van oefeningen is belangrijker dan gewicht

Wil je echt effectief aan krachttraining doen, let dan vooral goed op je uitvoering. Het gaan om de spierbelasting die bepaalt of je meer kracht, spiermassa en conditie opbouwt.

Jammer genoeg zie je nog steeds krachtsporters die in het wilde weg met gewichten smijten, zonder dat ze echt trainen. De beweging en snelheid waarmee je ze maakt, met belastend gewicht zijn veel belangrijker. Het gewicht is belangrijk, maar minder belangrijk dan de uitvoering.

Natuurlijk kun je naarmate er vorderingen zijn, het gewicht steeds iets verhogen. Maar bouw dit, zeker in het begin, rustig en in een verantwoord tempo op. Zo voorkom je blessures, word je ook echt sterker en sta je niet voor schut in de sportschool.

4. Kies voor een gezond voedingspatroon

Naast structureel en fanatiek trainen, is je voedingspatroon heel belangrijk. Het zorgt ervoor dat je ook echt optimaal progressie boekt met je inspanningen, sneller zal herstellen en een gezonder leven zal leiden.

Eiwitten hebben hierin een essentiële rol. Het zijn namelijk de bouwstenen van je spiermassa. Verder zijn de andere macronutriënten (koolhydraten en vetten) ook belangrijk. Zorg dat je gezond, gevarieerd en zoveel mogelijk je voeding haalt uit natuurlijke bronnen.

Denk hierbij aan alle groentesoorten, alle fruitsoorten, vlees, vis, kip of kalkoen, noten, pitten, zaden etc. …weliswaar in de juiste verhoudingen. Je kan ook eens kijken naar deze krachttraining tips en hulp bij je voedingspatroon. Het is een platform waar je terecht kan voor krachtsport, fitness en voeding.

Beginen Met Krachttraining

5. Fanatiek trainen is heel belangrijk, maar herstel ook

Zorg naast alle je inspanningen ook voor ontspanning, waardoor je ook goed herstelt. Hiermee kan je volgende trainingen nog beter aan en blijf je groeien. Vaak wordt er na het trainen van een spiergroep tussen de 48 en 72 uur herstel gehanteerd voor die spiergroep. Andere spiergroepen trainen kan dus wel.

6. Ga samen met vriendinnen krachtsporten

Je kan natuurlijk prima zelf trainen, maar samen trainen maakt het wel veel gezelliger. Tijdens je rustperiodes praten, een grapje maken of elkaar aanmoedigen kan een positieve invloed hebben op je training. En natuurlijk ontmoet je in de sportschool ook veel nieuwe mensen.

Lees ook: de 5 beste yoga oefeningen om af te vallen

7. Volhouden

Je bent niet iemand die snel opgeeft, toch? Precies: lekker blijven doorgaan.  Het is belangrijk er een vast onderdeel in je leven van te maken!

Lees ook: Top 5 beste sport om af te vallen

Tip van de redactie

Wil je gezonder en fitter worden zonder uren in de sportschool te hoeven staan? Dan is de dubbele ab trainer van AJ-Sports de oplossing voor jou. Ideaal om thuis op een comfortabele manier een snelle workout te doen. Met deze sit up bar kun je op een eenvoudige manier thuis je buikspieren trainen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES

Gerelateerde artikelen