Zo houd je een basilicumplant in leven

Zeg eens eerlijk, hoe lang blijft jouw basilicumplant in leven? Met deze 7 tips gaat ie een stuk langer mee.

1. Haal ‘m uit de pot

Haal de basilicumplant bij thuiskomst gelijk uit de verpakking en uit de plastic pot en zet ‘m in een grotere pot met verse aarde. Het liefst een pot met gaatjes in de bodem. Daardoor kan het water makkelijker weglopen.

2. Zet ‘m in het zonlicht

Een basilicumplant heeft heel veel licht nodig. Zet ‘m dus op een plek met voldoende zonlicht. Liever niet in de volle zon, want dan heeft ie nog meer water nodig.

3. Geef veel water

Daarmee komen we gelijk bij tip drie. Geef je basilicum voldoende water. Elke dag een flinke plens! Of gebruik deze superhandige waterdruppelaar! Wij zijn fan.

Klik hier

4. Giet het water er niet direct op

Giet het water niet bovenop de aarde, maar dompel de plant in een bak met water. Of zet ‘m op een schaal waar je altijd wat water in giet. Ook hier werkt die waterdruppelaar perfect.

ModeMode

5. Pluk niet alleen de blaadjes

Pluk dan niet alleen de blaadjes eraf, maar knip de stengels ongeveer een centimeter boven de aarde af. Zo gaat de energie niet naar de stengels, maar naar de wortels, waardoor er nieuwe blaadjes gaan groeien. Dat is echt een tip om te onthouden.

6. Zet je plant buiten

Je basilicumplant doet het ook heel goed buiten. In een ruime pot met verse aarde natuurlijk. Zet ‘m op een zonnige plek, liefst een beetje beschut en uit de wind.

7. Controleer de blaadjes

Kijk goed naar de blaadjes. Worden ze geel, dan heb je ‘m teveel water gegeven. Bruin? Dan heeft ie meer licht nodig. Haal de lelijke blaadjes weg en knip de verse blaadjes, maar met mate. Zo gaat je plant echt een stuk langer mee.

Bron: Roomed, Beeld: GettyImages

Tip van de redactie

Basilicum geurkaars
Klik hier
Snt202406 07
De nieuwe Santé ligt nu in de winkel
Abonneren
Digitaal lezen
Los kopen