Nooit meer last van computerogen

Wist je dat 44 procent van de kantoorwerkers regelmatig last heeft van computerogen? Wij geven tips om daar wat aan te doen.

1. Vergeet niet te knipperen

Gemiddeld knipper je zo’n twintig keer per minuut met je ogen, maar wanneer je naar een beeldscherm kijkt, is dat vaak maar zo’n zes keer per minuut. Niet gek dus dat je last kunt krijgen van droge en geïrriteerde ogen. 

Zo doe je het 

Voel je dat je ogen droog zijn? Knipper dan een paar keer extra. Check ook of de ruimte waarin je werkt niet te droog of te koud is, ook daar kunnen je ogen droog van worden. En hangt er een ventilator of airconditioning in de ruimte, zorg dan dat je niet in de luchtstroom zit. En heb je wel een goed bureau?

2. Neem pauzes

De spier rond je lens spant zich meer aan als je dichtbij kijkt dan wanneer je in de verte tuurt. Naar een scherm staren is dan ook intensiever. De spieren kunnen hierdoor op den duur verkrampen. 

Af en toe pauze nemen helpt je ogen te laten ontspannen. 

Zo doe je het 

Als je te lang onafgebroken naar een scherm staart, kunnen je ogen moe worden en kun je wazig gaan zien. Werk daarom liever niet langer dan twee uur onafgebroken achter je scherm en neem om het halfuur een kleine ‘kijkpauze’ door even naar buiten te staren. 

3. Laat je ogen controleren

Houd altijd zo’n 50 tot 70 centimeter afstand van de computer. Kun je dan niet goed zien of vind je het lastig om dit lang vol te houden? Dan is het slim om je ogen te laten checken. 

Zo doe je het 

Jonge of gezonde ogen kunnen gemakkelijk switchen tussen dichtbij en ver weg kijken. Vanaf middelbare leeftijd neemt dat vermogen af en hebben mensen vaker een leesbril nodig. Laat je ogen opmeten bij een opticien voor advies. 

4. Check je beeldscherm

Als je langdurig en vaak naar je beeldscherm kijkt, kun je last krijgen van droge, vermoeide en geïrriteerde ogen. Ook hoofdpijn en wazig zicht zijn kenmerken van computer- ogen. Een logische stap is je beeldscherm controleren. 

Zo doe je het 

Als je veel achter je computer werkt, is het belangrijk dat je scherm van goede kwaliteit is. Dat betekent: geen flikkerend beeld of lijnen die door het beeld lopen. Zorg er daarnaast voor dat er genoeg contrast
op je scherm is. Hoe groter het verschil tussen licht en donker, hoe beter je ogen kunnen ontspannen – zoals bij een wit scherm met zwarte letters. Probeer tot slot lichtinval en schitteringen te voorkomen. Het is het beste voor je ogen als het licht van de zijkant komt. Een goed beeldscherm is dus goud waard.

Bron: Santé november 2020, beeld: Getty Images

DierDier

Tip van de redactie

Klik hier
Sante 012024
De nieuwe Santé ligt nu in de winkel
Abonneren
Digitaal lezen
Los kopen