Shutterstock 698172910

Wat is het verschil tussen recyclen en upcyclen?

We horen de term recyclen al sinds onze prille jeugd, maar de laatste jaren komen er nieuwe termen bij om materiaal te hergebruiken. Wat is upcyclen precies?

Het is natuurlijk hartstikke nodig dat we allemaal wat duurzamer inkopen en langer met onze spullen doen. Niets mis met een goede kleding-swap op z’n tijd. Of hergebruik je sapflessen als vazen voor mooie bloemen uit de pluktuin.

Lees ook: ‘6 tekenen dat je kamerplanten niet zo gelukkig zijn

Recyclen

Dit is de meest algemene term die gebruikt wordt om aan te geven dat materialen op de één of andere manier hergebruikt worden. Vaak gaat het om dingen die als afval beschouwd worden (papier, plastic). Grappig genoeg mag je de term ook gebruiken als je aan upcycling doet.

Upcyclen

Dat is ook het hergebruiken van materialen, maar met dit verschil: het hele product of materiaal wordt gebruikt zonder in te leveren op kwaliteit voor de nieuwe bestemming. Het is recycling waarna het materiaal ten minste, maar vaak zelfs een betere kwaliteit en bestemming krijgt. Denk aan oude olievaten die tot een meubelstuk verwerkt worden. Of een fietspad dat onlangs werd aangelegd, gemaakt van ingezameld plastic.

Gerelateerde artikelen