6 tekenen dat je kamerplanten niet zo gelukkig zijn
1 februari 2023
Heb jij je huis vol kamerplanten staan, maar zien een aantal ervan er niet zo gelukkig uit? Zet ze dan niet gelijk op straat, want de oplossing kan heel makkelijk zijn! Dit zijn 6 tekenen dat je kamerplanten niet zo gelukkig zijn én tips om je planten weer levendig te krijgen.
1. Lummelige bladeren
Lummelige kamerplanten zijn planten die lang zijn geworden, waardoor ze zelfs om zouden kunnen vallen. Als je plant ongebruikelijk lang is, ongelijk is of eruitziet alsof hij bijgeknipt moet worden, zou je zomaar een lummelige plant kunnen hebben.
De oplossing: geef hem meer zonlicht. Planten worden vaak lummelig als ze meer voedingsstoffen nodig hebben, waardoor ze omhoog gaan groeien om zo meer zonlicht te kunnen krijgen. Werkt dat niet? Zorg dan voor een potgrond met extra voedingsstoffen en blijf deze regelmatig bemesten tijdens het voorjaar en de zomer.
Lees ook: 3 planten die het goed doen in je slaapkamer
2. Weinig of geen bloemen
Als je een plant met bloemen hebt die volgroeid is, maar niet in de bloei komt te staan, is het tijd om je routine eens onder de loep te nemen.
De oplossing: Controleer of je plant genoeg bladeren heeft. Wanneer dit het geval is, maar er geen bloemen zijn, kan je plant een disbalans in nitrogeen hebben. Gebruik dus geen bemesting met nitrogeen en hou je aan een bemestingsschema (meestal een keer per maand) tijdens het groeiseizoen (voorjaar en zomer). Heeft je plant weinig bladeren én weinig bloemen, dan kan het zijn dat hij meer zonlicht nodig heeft.
3. Gele bladeren
Dit komt je vast bekend voor als je de neiging hebt om te overcompenseren als je ze een keer (of twee) vergeten bent om water te geven. Door ze daarna lekker veel water te geven, worden de bladeren geel: een teken dat je plant te veel water heeft gekregen of dat de wortels aan het rotten zijn.
De oplossing: Maak een waterschema dat werkt en probeer je er echt aan te houden! Het is altijd een goed idee om de potgrond te testen door je vinger er een paar centimeter in te steken om de vochtigheid te testen (de oppervlakte droogt sneller uit, dus dat is geen goede graadmeter).
4. Bruine bladeren
Zien de bladeren van je kamerplanten er bruin en wat uitgedroogd uit? Dan kan het zijn dat je plant ‘verbrand’ is. Dit gebeurt vooral bij tropische planten, die van de zon houden, maar niet van een lage vochtigheidsgraad.
De oplossing: Zet de plant eerst uit het directe zonlicht en controleer of hij genoeg water krijgt. Als de kamer een lage vochtigheidsgraad heeft kan je overwegen om de ruimte rondom de plant vaker te benevelen of een bevochtigingsapparaatje te gebruiken om de luchtvochtigheid wat op te krikken.
5. Hangen
Soms vertellen je kamerplanten dat ze niet zo gelukkig zijn door er niet zo vrolijk uit te zien. Oftewel, ze gaan hangen. Gelukkig is dit probleem vaak makkelijk op te lossen.
De oplossing: Wanneer je plant gaat hangen is dat vaak een teken van uitdroging, dus een flinke scheut water uit je gieter moet er hopelijk voor zorgen dat hij weer mooi rechtop gaat staan. Test de potgrond eerst door je vinger er een aantal centimeter in te steken. Het kan zijn dat je in de zomer – wanneer je huis warmer is en het water dus sneller verdampt – je waterschema moet aanpassen. Let er in ieder geval op dat je niet te veel water geeft!
6. Knapperige bladeren
Het is gebruikelijk dat gezonde planten zo nu en dan een paar bruine bladeren krijgen, maar als je kamerplant er te veel heeft en ze knapperig worden, is dat een teken van stress.
De oplossing: Vaak is dit een teken dat je kamerplanten meer vochtigheid nodig hebben. Probeer hem vaker water te geven of de luchtvochtigheid in huis wat meer op te krikken. Zijn het alleen de uiteinden die bruin worden en weet je al zeker dat het niet gaat om een ‘verbrand’ blad? Dan heb je misschien te veel bemesting gebruikt en moet je daar iets mee minderen.
Beeld GettyImages, Bron: Realsimple.com