winterdip

Winterdepressie: 9 tips tegen een winterdip

Na een lange nacht nog steeds niet uitgerust zijn. Moeite met opstaan, sombere gedachtes en weinig energie. Volgens wetenschappers heeft 1 op de 100 mensen last van een winterdip of zelfs winterdepressie. Zo maak je het jezelf makkelijker.

De bekende winterdip: het weer blijft somber en zelf voel je je er ook niet beter op. Psychologen spreken van een winterdepressie als je in de wintermaanden chronisch last hebt van somberheid, meer behoefte hebt aan slaap en kampt met depressieve klachten. Je lichaam heeft in deze donkere maanden moeite met het wennen aan het gebrek aan licht, en dat merk je bijna dagelijks. Lees hier 9 tips tegen een winterdepressie.

Winterdepressie: 9 tips tegen een winterdip

1. Ga naar buiten
Doe je warme jas aan. Zet een muts op, doe je wandelschoenen aan en ga zo veel mogelijk naar buiten. Gebruik je lunchpauze voor een extra ommetje, vraag een vriend of vriendin mee voor een lange wandeling, werk in de tuin, laat de hond van de buren uit, doe geen boodschappen met de auto, maar op de fiets of lopen. Hoe meer tijd je buiten doorbrengt (als het licht is) hoe beter. Buitenlucht en licht is het beste medicijn tegen een winterdip.

Lees ook: 3 redenen om een aloë veraplant in huis te nemen

Wandelen gezond

2. Plant bloembollen
Als je nu bollen plant, denk je vast aan het voorjaar. Je hoeft er geen tuin voor te hebben, want op je balkon of zelfs in je vensterbank kun je wat bollen planten in een pot. Hier vind je een schema waarin je kunt zien welke bollen je nu zou moeten planten om in het voorjaar te genieten van de bloemen.

3. Begin aan een voorjaarsschoonmaak
Heb je dat maar vast gedaan. Met een goede playlist op de achtergrond is het niet eens zo heel erg om te doen. Onze eigen schoonmaakspecialist Suusmaakschoon heeft een boek met tips om je huis in 10 minuten schoon te krijgen.

BESTEL HIER

4. Winterdip? Ga naar buiten met je camera
Naar buiten gaan, is goed voor je. En hoewel je er geen zin in hebt, kan het er wel voor zorgen dat je je daarna beter voelt. Om toch een doel te hebben, kun je je camera mee naar buiten nemen om het seizoen vast te leggen.

5. Maak een avond vrij voor online shoppen
De kortingen bij de uitverkoop zijn gestegen, maak er gebruik van. Wil je geen onnodige aankopen doen? Maak een lijst met welke kleding of items je kunt gebruiken en maak een avond vrij om je favoriete webshops en merken te bezoeken. Of maak een Vinted account aan, ruim je kledingkast op en verkoop alles wat je niet meer draagt online.

6. Begin met het plannen van een vakantie
Het vooruitzicht aan de zon doet de meeste mensen al goed. Kies de bestemming, de datum en je bent klaar om je te verliezen aan plaatjes van de mooiste stranden, de lekkerste restaurants en de leukste steden.

lange autorit vakantie

7. Zet een vrolijke playlist aan, tegen de winterdip
Muziek haalt herinneringen op. Luister naar de muziek die je terug doet denken aan vakanties van vroeger.

8. Zorg dat je daglicht ziet
De dagen worden steeds langer en het wordt ook steeds makkelijker om daglicht te zien. Doe de gordijnen ’s ochtends open. Draai de lamellen op kantoor open en ga naar buiten wanneer dat kan om wat zonlicht te vangen. Het schijnt dat een lichttherapiebril ook goed werkt. Je hebt namelijk daglicht nodig om je biologische klok in gang te zetten. Maar in de winter is het daglicht zwakker en zijn de dagen korter. Hierdoor kan bij sommige mensen het bioritme in de war raken. Doordat je te weinig licht ziet maakt je lichaam meer melatonine aan waardoor je vermoeid en ook somber kunt worden. Met een speciale daglichtlamp of -bril zou je dat kunnen voorkomen. Je moet dan wel elke dag een kwartier of twintig minuten een ‘lichtbad’ nemen. Goed tegen een winterdip.

9. Relativeer
En focus je op de positieve dingen.

Lees ook: Waarom zien sommige vrouwen er jonger uit dan ze zijn?

Tip van de redactie

Lichttherapiebril
BESTEL HIER

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES