Seksvragen

5 gênante seksvragen die je eigenlijk niet durft te stellen (maar wel wilt weten)

Sommige seksvragen wil je liever niet stellen, maar je bent natuurlijk wel razend benieuwd naar hoe het precies zit. Santé geeft je de verlossende antwoorden.

Alles wat je altijd had willen weten over seks, maar wat je toch niet durfde te vragen. Santé legt het uit.

1. Welke maat vibrator past bij mij?

De eerste stap bij het kopen van een vibrator of dildo is het lezen van de bijgesloten beschrijving. De maat van een vibrator moet altijd vermeld staan en het is slim om dit formaat voor je te zien (lengte, breedte of diameter), voordat je enthousiast een Tarzan of andere leukerd koopt. Basic speeltjes met een diameter van 2,5 tot 3,5 centimeter zijn heel goed voor beginners. Kom niet in de verleiding om te vallen voor een grappig badeendje, twinkelende diamantjes of de grootste roze vibrator vol uitsteeksels die je kunt vinden. Het gaat niet om het uiterlijk of dat je de allergrootste hebt, maar dat je een kwalitatief goed speeltje gebruikt waar je plezier van hebt. Shops, zoals Christine le Duc, kunnen je persoonlijk advies geven, het is hun werk dus zenuwachtig hoef je hiervoor niet te zijn.

Lees ook:Kun je een spiraaltje voelen tijdens de seks?

2. Hoe maak ik mijn seksspeeltjes schoon?

Heb jij seksspeeltjes? Grote kans dat ze zijn gemaakt van siliconen. Hierdoor is het speeltje zacht, flexibel en neemt het snel de temperatuur van je lichaam aan. Maar hoe maak je vibrators, dildo’s en andere speeltjes schoon, zodat ze geen infectiegevaar opleveren?

erotische adventskalender seks speeltje schoon dildo

De beste manier is poetsen met een antibacterieel doekje dat je koopt bij Kruidvat, Etos of Action. Moeilijk te bereiken plekjes kun je schoonmaken door een wattenstaafje met antibacteriële zeep te gebruiken. Spoel speeltjes na het reinigen én voor gebruik altijd even af onder de warme kraan. Je kunt ze ook in de vaatwasser zetten (zonder vaatwastablet) of uitkoken in een pan (zonder zeep) om bacteriën te doden. Let op: dit moet je niet doen met trillende speeltjes die een batterij bevatten en lees ook altijd eerst even de bijsluiter van een speeltje.

Lees ook: een keer per week seks is genoeg

3. Hoe voorkom ik vaginawindjes?

Het overkomt elke vrouw weleens: een onverwacht geluid uit je vagina. Windjes down there zijn niet meer dan luchtontsnappingen tijdens penetratie. De penis maakt in de vagina pompende bewegingen, waardoor er lucht naar binnen wordt geduwd. Die lucht wil er ook weer uit en zo ontstaan de windjes. Hoewel ze reukloos zijn, vinden vrouwen deze geluiden vooral in het begin van een nieuwe relatie gênant. Verschillende factoren, zoals de soepelheid van de vagina, de vochtigheid, het standje, de diepte van de penetratie, de breedte van de penis en de intensiteit van seks bepalen of er wel of geen vaginawinden ontstaan. Een standaardtip om ze tegen te gaan bestaat helaas niet. Wel kun je je benen wijder openen, zodat er tijdens de penetratie al lucht uit je vagina kan ontsnappen, of omgekeerd: met je benen dichter bij elkaar kan er minder lucht insluipen.

Lees ook: 9 tips voor steamy seks onder de douche

tips-steamy-seks-douche

4. Is een schimmelinfectie besmettelijk?

Als de natuurlijke balans tussen schimmels en bacteriën in je vagina verstoord raakt omdat je te droog hebt gevreeën of er een bacterie in je vagina is gekomen, kunnen bepaalde schimmels overheersen waardoor je een schimmelinfectie krijgt. Meestal is het de schimmel Candida albicans die deze vaginale infectie veroorzaakt. Het is geen soa en over het algemeen niet besmettelijk. Je kunt het in elk geval niet krijgen van een wc-bril. Candida leeft bij bijna iedereen op het lichaam en pas wanneer er een teveel ontstaat, veroorzaakt de schimmel klachten. Als mannen seks hebben met een vrouw met een vaginale schimmelinfectie, krijgen ook zij wat meer candida op hun penis. Het hangt af van het lichaam van de man, of de schimmel de kans krijgt een infectie te veroorzaken. Als zijn slijmvliezen bijvoorbeeld geïrriteerd en een beetje kapot zijn, kan de schimmelinfectie wel worden overgedragen op je partner, maar dit gebeurt zelden. Je kunt met een schimmelinfectie dus gewoon vrijen.

5. Kan je vagina uitrekken van veel seks en/of een bevalling?

Het idee dat je vagina uitrekt van seks of een bevalling klopt niet. De binnenkant van je vagina is net als elastiek en het spierweefsel rondom je vagina kan samentrekken of ontspannen. Door seksuele opwinding verwijd je vagina in breedte en diepte, zodat een penis (van elke grootte) erin past. Tijdens een bevalling kan je vagina zo ver uitzetten dat de baby erdoorheen past. In rust krimpt de vagina weer terug tot haar originele formaat. Na de seks gebeurt dat meteen en na een bevalling hebben de meeste vrouwen een paar weken nodig om te herstellen. Het telkens uitrekken heeft geen invloed op de normale afmetingen van de vagina. Pas vanaf de menopauze kan de vagina aan elasticiteit beginnen te verliezen.

Dat is een gevolg van het natuurlijke verouderingsproces, en is niet gelinkt aan de hoeveelheid seks of bevallingen die je hebt gehad.

Tip van de redactie

De populaire klassieke Satisfyer Pro 2 garandeert explosieve sensaties met zijn innovatieve drukgolf stimulatie. De 11 programma’s en het high-tech apparaat bieden je contactloos genot, welke je altijd en overal kan ervaren dankzij de oplaadbare batterij. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST LOES DE MOSSELAAR

BEELD GETTYIMAGES

6 DECEMBER 2023

Gerelateerde artikelen