Wat Moet Je Doen Als Je Veel Stress Hebt

Dit moet je nu doen als je stress hebt: 4 tips

Wat moet je doen als je veel stress hebt? Sante geeft 4 tips om beter om te gaan met stress. Dingen die je nu kan doen om te ontstressen.

Wat moet je doen als je veel stress hebt? En hoe kun je het best ontstressen? Probeer deze 4 tips. Het beste medicijn tegen stress.

1. Begrijp je emoties

Zodra je een presentatie moet geven, beginnen je handen te zweten, je hart tekeer te gaan en je maag zich om te draaien. Dit kunnen fysieke tekens zijn van angst en stress. Maar denk eens terug aan een tijd waarin je een oogje op iemand had en die persoon tegen je ging praten. Reageerde je lichaam toen niet ongeveer hetzelfde? De fysieke tekens van angst en stress lijken namelijk verdacht veel op die van enthousiasme en liefde. Daarom kun je simpelweg voor jezelf bepalen welke emotie je ervaart wanneer je lichaam deze tekens vertoont. Zet je angst en stress om naar enthousiasme en plezier!

Lees ook: ‘6 veelvoorkomende symptomen van angst-/paniekaanvallen en hoe je ze herkent

2. Evalueer je emoties

Merk je dat je lichaam angst en stress fysiek begint te uiten? Dan is het eerste wat je wil doen waarschijnlijk jezelf kalmeren. Maar om je lichaam te vragen van het ene extreem naar het ander te gaan is een hoge eis. Bedenk daarom hoe je je stress om kan zetten naar enthousiasme. Deze emoties liggen fysiek namelijk veel meer op een lijn dan stress en kalmte. Op die manier vraag je niet te veel van jezelf en haal je misschien ook nog eens meer plezier uit de situatie.

Lees ook: de tien meest voorkomende angsten

Hoe Werkt Stress

3. Denk in kansen

In plaats van je stress te gebruiken om te vluchten uit een situatie kan je het ook zien als een nieuwe situatie waarvan je wat kan leren. Grijp de kans aan om uit je comfort zone te stappen en zie de mogelijkheden binnen de situatie. Door jezelf zo zelfverzekerd mogelijk neer te zetten, word je dat ook vanzelf. Spreek daarom net wat luider bij je presentatie of hou een open positie aan als je tegen onbekenden praat om jezelf een confidence boost te geven.

tips-stressvrij-blijven

4. Focus je op succes

Tijdens een angstaanval of in extreem stressvolle situaties gaan je gedachten automatisch naar de meest negatieve resultaten. Je zal jezelf vallend of stotterend inbeelden in plaats van succesvol. Probeer deze gedachten eens om te zetten in een positief denkbeeld van jezelf. Denk als Pippi Langkous: ga ervan uit dat je iets al kan, simpelweg omdat je het nog nooit hebt geprobeerd. Wees niet bang om te falen, maar ga er ook niet vanuit dat je gáát falen. You can do this!

Lees ook:

Tip van de redactie

In dit boek deelt voormalig radiomaker Patrick Kicken zijn zoektocht naar rust na meerdere burn-outs. Hij interviewde voor zijn podcast ‘Leven zonder stress’ experts zoals Byron Katie en Eckhart Tolle. Ontdek zijn inzichten over geluk, liefde, zelfvertrouwen en meer, voortkomend uit deze diepgaande gesprekken. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES

Patrick Kicken