
Hooggevoelig? Zo geef je jezelf meer rust in je hoofd
24 mei 2025
Herken jij dit? Je merkt dingen op die anderen niet zien, voelt emoties van anderen alsof het je eigen zijn en bent snel overprikkeld? Dan zou het zomaar kunnen dat je hooggevoelig bent. Gelukkig zijn er manieren om hier goed mee om te gaan en jezelf meer rust te geven.
Hooggevoelige mensen voelen alles net iets intenser. Het verdriet van een ander kan aanvoelen alsof het je eigen pijn is. Harde geluiden kunnen overweldigend zijn en ’s nachts word je wakker van elk klein geluidje. Hoe ga je hier goed mee om zonder jezelf te verliezen? Hieronder vind je tips om meer rust en balans in je hoofd te brengen.
Zorg voor rust in je hoofd
Als je constant wordt blootgesteld aan prikkels, kan dat al snel leiden tot overbelasting. Drukke, rommelige of stressvolle omgevingen zijn voor hooggevoelige mensen extra vermoeiend. Probeer die dus zoveel mogelijk te vermijden en bouw gedurende de dag voldoende rustmomenten in. Trek je regelmatig even terug om te ontprikkelen, dat geeft je niet alleen ademruimte, maar ook tijd om indrukken en informatie te verwerken. Voldoende slaap is daarbij essentieel, want juist tijdens je slaap herstelt je systeem.
Lees ook: Ben jij hoogsensitief? Zo haal je het beste uit je unieke eigenschappen
Bereid je lichaam voor op de nacht
Om beter te slapen is het belangrijk dat je lichaam en hoofd tot rust kunnen komen. Neem daarom voor het slapengaan een warme douche om te ontspannen, eet niet te zwaar in de avond en leg je telefoon minstens een uur voordat je naar bed gaat weg. Het blauwe licht van schermen houdt je hersenen actief, terwijl je ze juist wilt kalmeren. Kies liever voor iets rustigs als een boek of zachte muziek.
Beweeg en ontlaad
Hooggevoelig zijn betekent niet dat je stil moet zitten. Juist af en toe ontladen is belangrijk. Sporten helpt daarbij enorm, vooral als je kiest voor korte, krachtige bewegingen zoals bij hardlopen, fietsen, boksen of HIIT-training. Daarmee bouw je opgebouwde spanning en adrenaline af en maak je ruimte voor ontspanning. Ook dansen of zelfs even flink losgaan op een feestje kunnen helpen. Let er wel op dat je manieren kiest die je gezondheid niet ondermijnen.
Leer omgaan met emoties en luister naar je lichaam
Hooggevoelige mensen nemen snel emoties van anderen over. Zeker als die emoties zwaar of negatief zijn, kun je daar zelf last van krijgen. Ook je eigen gevoelens kunnen intenser en langduriger zijn. Het is daarom belangrijk om hier goed mee om te leren gaan. Praat erover, volg eventueel therapie of probeer mindfulness. Als je signalen van overbelasting of stress vroeg leert herkennen, kun je op tijd bijsturen. Je lichaam geeft vaak duidelijke signalen – het is aan jou om daarnaar te luisteren.
Hooggevoelig zijn is geen zwakte, maar een kracht. Wel vraagt het wat extra zorg en aandacht voor jezelf. Geef jezelf die ruimte en je zult merken hoeveel rust en helderheid dat oplevert.
Lees ook: Je emoties tonen op het werk: doen of juist niet?
BEELD: GETTY IMAGES
LEES OOK
Uit andere media