tips-invriezen-kerstdiner

6 handige tips voor in het invriezen van je kerstdiner

Heb je je zo lang in de keuken staan uitsloven voor een heerlijk, uitgebreid kerstdiner, blijft er van alles over… En het is natuurlijk superzonde om het weg te gooien. Gelukkig heb je altijd de vriezer nog! Met deze tips zorg je dat je jouw geliefde kerstleftovers goed kan bewaren, lees je mee?

Na alles wat je hebt gelezen over het tapas buffet, een vegetarische kalkoen – de tofurkey – of een kerstmenu met kleine hapjes, heb je het allemaal maar gemaakt en ben je uiteindelijk maar gaan gourmetten. En nu zit je met een tafel vol eten. Kun je een kerst diner en de leftovers nog invriezen? Invriezen kerstdiner doe je zo…

1. Vries het snel in

Des te sneller voedsel – en dan vooral groenten – bevriezen, des te beter smaken ze als je ze weer ontdooit. Het is zelfs het beste om je groenten verspreid op een bakplaat in te vriezen in plaats van ze als klomp in een bakje te doen. Maar ja, heb je daar zin in na een uitgebreid kerst diner…? That’s up to you!

Lees ook: ‘Zo ga je veilig om met voedingsmiddelen in de vriezer

2. Vermijd voedsel met een knapperige textuur

Knapperige foods zoals gefrituurde vis of kip ‘breken af’ als ze ontdooid worden, zeker als je de magnetron daarvoor gebruikt. Soepen, stoofpotjes en sauzen behouden wel hun textuur en smaak, dus die kan je prima invriezen! Hoef je die cranberry saus toch niet weg te gooien… dus invriezen kerstdiner is beter.

Lees ook: 10 producten die je gewoon kunt invriezen

3. Gebruik zakjes voor vloeibaar eten

Heb je veel soep of saus over? Gebruik dan een vriezerzakje om het in te vriezen! Die zijn namelijk verrassend lekproof én nemen minder ruimte op in je vriezer dan (plastic) bakjes. Win-win!

Lees ook: 4 tips om een mislukt kerstdiner alsnog te redden

4. Laat ruimte over bij de deksel

Als je geen vriezerzakjes hebt en je vloeibare foods alsnog in een bakje invriest, hou dan wel wat ruimte over bij de deksel. Zo geef je je soep of saus de ruime om uit te zetten tijdens het bevriezen. Doe je dat niet? Hou er dan maar alvast rekening mee dat je de vriezer zal moeten schoonmaken binnenkort…

fouten-vriezer-voorkomen invriezen kerstdiner

5. Vermijd dikke eiwitrijke stukken

Heb je veel kip, kalkoen of (rund)vlees over? Probeer wat je overhebt dan niet in grote stukken in te vriezen. Het wordt dan namelijk heel lastig om ze gelijkmatig te ontdooien en er is niets meer zonde dan een koude hap nemen van je heerlijke vlees. Snij het vlees daarom in kleinere stukken en vries die los in, dan kan je dit voorkomen.

6. Gebruik de goede bakjes bij ionvriezen kerstdiner

Vries je eten in in bakjes die bedoeld zijn voor de vriezer: ze moeten dik genoeg zijn om vocht binnen te houden en vriezerlucht buiten te houden. Als je iets langdurig in glas invriest, zorg er dan voor dat het glas of getemperd is of specifiek bedoeld is voor in de vriezer. Ook is het handiger om kleine bakjes te gebruiken zodat het eten sneller bevriest en het dus beter smaakt nadat je het ontdooit. 

foods-nooit-invriezen vriezers kerstdiner

Lees ook: weg met de stress in 2024

Favoriet van de redactie

Stel dat je jarenlang elke week nieuwe recepten ontwikkelt. En deze recepten vervolgens gekookt en beoordeeld worden door duizenden mensen. Dan weet je precies van welke recepten men blij wordt toch? Klopt, en dit boek is het resultaat! In TOP delen Natalia en Walter van Project Gezond 100 toppers van de afgelopen jaren. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST SANTE

BEELD GETTYIMAGES

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Santé