Shutterstock 1062165887

Zo oud worden mensen gemiddeld in Europa

Wij Nederlanders scoren echt zo slecht nog niet op de ladder. Maar leuk is het om ook eens te zien hoe oud mensen gemiddeld worden in de landen om ons heen.

Natuurlijk blijven het gemiddelden en ieder jaar komt daar weer iets bij of gaat er juist iets vanaf. Even vergelijken is best geinig, dus geef je ogen de kost. En eh.. misschien zie jij oud en grijs worden in Monaco wel zitten? Of toch liever in Zwitserland?

Lees ook: ‘Jongeren en ouderen sporten steeds meer

Monaco

We noemden de piepkleine staat al even. Hij steekt er met kop en schouders bovenuit: mensen werden hier in 2018 gemiddeld maar liefst 89 jaar. Zou het iets te maken hebben met de voortreffelijke voorzieningen en het feit dat mensen hier gemiddeld óók nog eens behoorlijk welvarend zijn?

Van IJsland tot Andorra

Landen die het ook niet ‘slecht’ doen, maar wel 6 jaar minder oud worden zijn: San Marino, IJsland, Andorra, Malta en Zwitserland. 83 op de teller dus, gemiddeld uiteraard!

Middenmoot

En wij Hollanders scoren zo’n beetje in de middenmoot, als je dat zo kunt stellen. Net als de Luxemburgers, Italianen, Zweden, Noren, Fransen, Spanjaarden, Oostenrijkers en Liechtensteiners worden mensen gemiddeld 82 jaar.

En de rest

We zullen ze niet állemaal noemen, maar de resterende Europese landen scoren dus lager. Zo worden de Britten en de Finnen gemiddeld 81. De Polen 78. En de Moldaviërs zijn de hekkensluiters met 71 jaar. En of jij nu besluit fijn in eigen land oud te worden of de wereld nog rond te trekken, je vindt hier alvast een lijst met landen waar je zonder zorgen water uit de kraan kunt drinken.

Gerelateerde artikelen