gelukkig Finland

Word net zo gelukkig als de Finnen ondanks coronavirus

Voor de derde maal achtereen is Finland uitgeroepen tot het gelukkigste land ter wereld. Hoe doen ze dat toch? Zelfs nu iedereen gebukt gaat onder het coronavirus? De Finnen hebben tips voor ons die we zelfs binnen kunnen doen.

Finland is door de Verenigde Naties voor de derde keer uitgeroepen tot het gelukkigste land ter wereld. Denemarken staat op een tweede plaats gevolgd door Zwitserland, IJsland, Noorwegen en Nederland.

De Finnen zelf worden her meest gelukkigst van hun natuur. Maar ja, nu de halve wereld wordt opgeroepen om binnen te blijven, word je min of meer gedwongen om daar je geluk te vinden. Het Fins verkeersbureau, Visit Finland, heeft tips.

Lees ook:6 manieren om morgen gelukkiger te zijn dan vandaag

TIP 1 – Neem thuis een koude douche
(in plaats van een duik in zee nemen)

Finnen houden enorm van zowel zwemmen in de winter als de sauna induiken. Het geheim van een plons ijskoud water is dat het de aanmaak van de gelukshormonen endorfine, serotonine en dopamine, natuurlijke oppeppers om je stress weg te nemen.  Iedereen ervaart dat gelukzalige gevoel en de warmte dat door je lijf giert wanneer je uit het ijskoude water komt. Dus een uitstekend moment in de huidige omstandigheden is een heerlijke koude doucht nemen na het opstaan. Even doorzetten, je moet wel een paar minuten onder de koude stralen blijven staan, wij Finnen noemen dat ‘Sisu’ dat zich vertaalt als doorzettingsvermogen en volharding. Daarna even een paar keer de koude waterstralen afwisselen met warme en je voelt je herboren.  

Meer informatie over zwemmen in de wintermaanden vind je hier.

TIP 2 – Ga thuis lezen
(in plaats van de naar bieb)

Finnen zijn ook verzot op lezen. Het land telt ontelbaar veel bibliotheken en de Oodi bibliotheek in Helsinki die afgelopen jaar opende, is uitgeroepen tot de beste bibliotheek van de hele wereld. In 2016 riep de UN Finland uit tot het meest belezen land – de 5,5 miljoen Finnen lenen zo’n 68 miljoen boeken per jaar. Ook zin om te lezen? Dit zijn op dit moment de 10 best verkochte boeken van Nederland.

Schermafbeelding 2020 04 10 Om 12.02.31

TIP 3 – Beleef een mooi wandelpad in de natuur thuis op de bank
(in plaats van een wandeling door the bos)

De Fins ziel en de magie van bossen zijn met elkaar verbonden. De kleur groen heeft een bewezen kalmerend effect op lichaam en geest: het geruis van bladeren en het ruisen van bomen klinken als een componist die muziek maakt. Heel veel Finnen hebben een buitenhuis in de bossen, waar ze zich juist niet alleen en eenzaam voelen maar vredig en beschermd. 

Het is wetenschappelijk aangetoond dat al na 15 minuten wandelen in het bos je polsslag omlaag gaat en je je relaxter voelt – wat een heerlijke simpleem mnaier om je stressniveau te verlagen. Dus neem even plaats op je bank of stoel, sluit je ogen en ga op een denkbeeldige wandeling door een Finse bos.

Op Spotify kun je relaxte geluiden streamen van Fins Lapland.

TIP 4 – Haal de Finse keuken naar je eigen keuken: bak een Fins kaneelbroodje
(omdat je nu even niet naar een Finse koffieshop kunt gaan)

Het Finse woord Korvapuusti betekent zoiets als “een draai om je oren” maar in Finland is het de naam van een heel populair zoet kaneelbroodje. Net als Nederlanders en Belgen zijn ook Finnen verslaafd aan koffie – zo’n 10 kilo per persoon per jaar – en daar past een kaneelbroodje perfect bij: zo goed dat  de Finse taal er zelfs een woord voor heeft – ‘pullakahvit’ dat letterlijk ‘broodje koffie’ betekent. Men maakt het thuis, bestelt het in een coffeeshop, of deelt het op werk met collega’s. 
Voor veel Finnen is het nuttigen van dit kaneelbroodje een van de hoogtepunten van de dag en ze maken zich niet zo druk over de calorieën – prima comfort food dus. Hier vind je een heerlijk recept om jouw smaakpapillen in deze lastige tijden even te vertroetelen:

TIP 5 – Teleporteer je gedachten online
(in plaats van een museum te bezoeken)

De kunst en cultuur scene in Finland is omvangrijk, er zijn meer dan 55 musea en talrijke galerieën. De sterke band van Finnen met natuur vindt zijn weerslag in hun cultuur. Finnen gebruiken kunst om een rusteloze geest te kalmeren en hun gedachten te teleporteren naar stressvrije plekken. Log thuis eens in op de website van een Fins museum om te ervaren hoe kunst een hulpmiddel kan zijn tot geluk. Kijk eens bijvoorbeeld naar de site of the Instagram pagina van het beeldend museum Amos Rex in Helsinki dat onlangs nog het prestigieuze Leading Culture Destination award won in de categorie New Cultural Destination of The Year- Europe.

Wil je even op reis naar Fins Lapland, log dan in op de site van bijvoorbeeld het Rovaniemi Art Museum met accent op hedendaagse Finse kunst. Ook het Arktikum museum in Rovaniemi  is een online bezoekje waard.

Het Atheneum Kunstmuseum in Helsinki is het toonaangevende museum in Finland met ruim 20.000 schilderijen, sculpturen en tekeningen waaronder meer meer dan 450 werken van de Finse kunstenaar Akseli Gallen-Kallela.

Nog meer inspiratie willen opdoen over Finse kunst, bezoek dan Visit Taiko, ‘s werelds grootste online gallerie en marktplaats voor uniek Finse kunst.

Maar er zijn ook andere musea in verschillende steden die je virtueel kunt bezoeken. Zoals bijvoorbeeld het Rijksmuseum in Amsterdam of het Louvre in Parijs. Kijk en geniet!

Bron: VisitFinland.com

Lees Santé digitaal

Nu vanaf €1,99

Naar de digitale kiosk

032020 Digitaallezen Hp

Gerelateerde artikelen