couperose

Zo houd je couperose onder controle

Heb jij rode plekken op je gezicht en baal je hiervan? Met deze oplossingen kun je couperose verminderen.

Wat is couperose?

Couperose is een onschuldige huidaandoening die vooral voorkomt bij vrouwen vanaf 30 jaar. De bloedvaatjes in de opperhuid worden slapper en wijder, wat het gezicht een rode gloed kan geven. Oorzaken van couperose zijn erfelijkheid, overmatige uv-straling, een lichte huid, temperatuurschommelingen of alcohol gebruik. Hoewel je couperose kunt verminderen bestaat er nog geen geneesmiddel.

Lees ook: ‘Wat zijn die rode bultjes op mijn bovenarmen?’

Elektrocoagulatie

Heb je lichte couperose, dan kun je kiezen voor elektrocoagulatie, waarbij de huid met elektrische stroom wordt verbeterd. Het is geschikt voor kleine oppervlaktes, want de behandeling kan tijdrovend en pijnlijk zijn.

Hoe werkt het?

Bij deze behandeling wordt een dunne naald in het bloedvaatje gebracht. De naald geeft enkele seconden stroom, waardoor er een coagulatieproces optreedt in je bloedvat. Dit houdt in dat de eiwitten in het bloedvat stollen en de vaatwanden als het ware verschrompelen. Na verloop van tijd wordt het bloedvat door je lichaam opgenomen en zal het geheel verdwijnen. Na twee tot drie weken is de huid helemaal genezen.

Aloë Vera

Als je last hebt van een branderige of rode huid, kun je een crème met Aloë Vera proberen. Hoewel dit niet de bloedvaatjes verkleint of verwijdert, werkt Aloë Vera wel kalmerend en rustgevend voor je gezicht.

Hoe werkt het?

Kies een dagcrème die Aloë Vera bevat of gebruik een gelvariant om ’s ochtends en ‘s avonds je gezicht mee te reinigen. Ook gezichtsverzorging die vitamine B bevat, kan helpen je branderige huid te kalmeren. Vermijd lotions en gels waar alcohol in zit, deze kunnen couperose verergeren.

IPL- en lasertechniek

Heb je een zwaardere vorm van couperose? Dan is een behandeling met de IPL- of lasertechniek een goede efficiënte oplossing. Deze behandeling is risicovrij, maar vraag altijd eerst advies aan je behandelend arts.

Hoe werkt het?

De laser of IPL geeft een lichtimpuls af op je huid. Deze energie wordt door de rode kleurstof in je bloed geabsorbeerd en omgezet in warmte. Door de warmte stollen eiwitten in je bloed en net als bij elektrocoagulatie zorgt dit ervoor dat je bloedvaatje wordt vernietigd. Gemiddeld zijn er drie tot vijf behandelingen nodig met tussenpozen van vier weken. Uiteindelijk zal zo’n 70 procent van de vaatjes verdwijnen.

CC-crème

Als je snel en makkelijk een egale teint wilt creëren biedt een CC-crème wellicht de uitkomst.

Hoe werkt het?

Waar foundation dekkend is, is CC-crème speciaal ontwikkeld om kleurverschil in de huid te egaliseren. Daardoor oogt je gezicht minder rood.

Bron: Santé mei 2015 Tekst: Mara Ruijter

Gerelateerde artikelen