Eierkoeken

Zijn eierkoeken gezond?

Eierkoeken zijn heerlijk: je kunt ze vullen en beleggen met allerlei lekkers. Maar is het ook een gezond tussendoortje?

Eierkoeken werden regelmatig aanbevolen in verschillende diëten (wie kent ze nog van het dieet van Sonja Bakker?). Ze zouden namelijk gezonder zijn dan andere koeken. Maar is dat eigenlijk wel zo? We zochten het voor je uit.

Eierkoeken worden gemaakt zonder boter of margarine, dat maakt dat ze wat minder vet zijn dan andere koeken. Niet zo gek dus dat ze werden voorgeschreven bij diëten die gericht waren op het vermijden van vetten. Helaas was dat het goede nieuws. Ze bestaan namelijk vooral uit veel koolhydraten en suikers. Volgens het Voedingscentrum bevat één eierkoek 49,5 gram koolhydraten en 28,8 gram suikers. Niet supergezond dus.

Vegan eierkoeken

Klinkt misschien gek (want is een eierkoek zonder ei nog wel een eierkoek?) maar je kunt ook zelf vegan eierkoeken maken. Dat doe je onder andere met plantaardige melk, aquafaba (hier lees je wat dat is) én met een snufje zwavelzout. Benieuwd naar een recept? Heel Holland Bakt heeft er eentje op hun site staan.

Lees ook: 9 tips voor een gezond ontbijt

Zeker van je zaak

Wil je zeker weten wat er precies in je koekje of tussendoortje gaat? Ga zelf aan de bak, dan weet je precies welke ingrediënten je opeet. Maak bijvoorbeeld dit heerlijke bananenbrood. Natuurlijk kun je ook voor noten, fruit of andere gezondere tussendoortjes kiezen.

Tip van de redactie:

Ontdek de kunst van snel en gezond koken met Gezonde 20 minuten recepten. Dit kookboek biedt meer dan 140 verrassende gerechten die binnen no-time op tafel staan, perfect voor wie weinig tijd heeft maar toch gezond wil eten. Sinds 2015 zijn er meer dan 120.000 huishoudens met de boeken van Jasper Alblas aan de slag gegaan. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST RACHEL VIETH
BRON GEZONDHEIDSNET, HEEL HOLLAND BAKT, VOEDINGSCENTRUM
BEELD GETTY IMAGES