Aquafaba

Wat is aquafaba (en wat kun je ermee maken)

Ooit gedacht dat je kunt bakken met het vocht van kikkererwten? Het kan! En het wordt ook wel aquafaba genoemd.

Eet jij of een van je vrienden of familieleden vegan maar wil je toch een lekker baksel op tafel zetten? Probeer dan eens aquafaba, een plantaardig alternatief voor eieren.

Wat is aquafaba?

De lekkerste vegan meringues en chocolademousse maak je met aquafaba, oftewel: het vocht uit een blik kikkerwten. Klinkt vies? Nee hoor, je proeft er niks van en je maakt het makkelijk zelf. Week 400 gram gedroogde kikkererwten een nacht lang en kook ze de volgende dag gaar. Zeef de vloeistof en kook die eventueel in tot de gewenste dikte.

Aquafaba gebruiken als eiwitvervanger? Neem 45 ml voor een heel ei, 30 ml voor een eiwit. Klop het vocht (koud) op in een vetvrije kom met wat zuur (citroen, azijn) voor het beste resultaat. Daarmee bereik je dezelfde luchtige pieken als bij het opkloppen van eiwitten voor bijvoorbeeld merengue. Reuzehandig!

Lees ook: Dit kun je doen met kikkererwten

Waar is aquafaba te koop?

Je maakt aquafaba gemakkelijk zelf door kikkererwten te weken en het vocht dat daarbij overblijft te gebruiken voor je baksels. Doe dit voor ongeveer 12 uur voor het gewenste resultaat. Wil je sneller aan de slag dan kun je ook een blikje kikkererwten kopen in de supermarkt. Daar zit het vocht natuurlijk al in en dat kun je direct gebruiken.

Hoe lang kun je het bewaren?

Gebruik je aquafaba niet meteen of heb je iets over? Je kunt aquafaba zo’n drie dagen in de koelkast bewaren. Handig is het ook om het in te vriezen, zo gaat het nog wat langer mee. Zo’n twee tot drie maanden. Heb je een blik kikkererwten met vocht dat nog dichtzit? Check dan daarvan de houdbaarheidsdatum op de verpakking.

Tip van de redactie:

De Toetjesbijbel van Heel Holland Bakt-winnaar Rutger van den Broek won de publieksprijs van 2023. Met ruim driehonderd is dit boek een echt naslagwerk voor toetjes-smulpapen. Van desserts met fruit in de hoofdrol tot een hoofdstuk vol pudding en van Franse klassiekers tot toetjes van over de hele wereld. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

BRON: SANTÉ, FOODIES, GREENDISH
TEKST: SANTÉ, RACHEL VIETH
BEELD GETTY IMAGES