Relaxwoman 2100x1440

Weinig energie? Probeer deze snelle energy boosts

Gevloerd door een energiedip? Grijp niet meteen naar je koffie of zoete snack, maar probeer één van deze snelle, maar veel effectievere tips.

Ontbijt

Je ontbijt is de belangrijkste maaltijd van je dag, is de oeroude claim. Nu zijn daar de meningen over verdeeld, maar er zijn wel enkele positieve feiten over een goed ontbijtje. Mensen die ontbijten zouden een stabieler eetpatroon door de dag heen hebben, bijvoorbeeld. Ook zou een voedzaam ontbijt de toon bepalen voor je energielevel die dag. Daarbij is het trouwens niet per se waar dat je ontbijt altijd je metabolisme boost. Het ligt er vooral aan wát je eet. Een perfect ontbijt bestaat volgens onderzoekers van Harvard uit gezonde eiwitten, langzaam verteerbare koolhydraten en fruit of groenten. Denk hierbij aan een groenteomelet met volkorentoast of een groene smoothie.

Drink water

Zit je in een energiedip? Ga dan na of je eigenlijk wel genoeg gedronken hebt. Uitdroging zorgt namelijk voor een vermoeid gevoel en het is verrassend makkelijk om je niet aan je minimale dagelijkse water intake te houden. Je hebt ongeveer 35 ml. water per kilo lichaamsgewicht per dag nodig, dus reken maar uit.

Power nap

De power nap is een klassieker, maar komt in alle vormen en maten. De old skool power nap is tussen de 20 en 30 minuten, lang genoeg om je weer fit te voelen, maar kort genoeg om niet dat verkreukelde gevoel te krijgen. De beste tijd is tussen 12.30 en 14.00 uur, zodat je niet je slaapritme verstoort. Heb je echt niet geslapen ’s nachts? Volgens NASA-experts is een power nap van 90 minuten effectief om (tot op zekere hoogte!) je slaaptekort in te halen. In deze tijd doorloop je namelijk een hele slaapcyclus. Daarnaast zijn er nog andere vormen van diepe ontspanning, waarbij je niet slaapt maar die je wél even een energie-boost geven overdag. Bijvoorbeeld yoga nidra en meditatie.

Geef je brein een break

Een vermoeid brein kan je ook lichamelijk het gevoel geven dat de energie uit je wegstroomt. Het helpt niet dat we continu afleidingen hebben en dat ons brein inmiddels min of meer verwacht dat we iedere seconde een nieuwe prikkel krijgen. Je hersenen staan op die manier continu ‘aan’, ook al is het maar door dat ene appje of dat korte gesprek. Neem daarom zo vaak als je kunt een halfuur (of korter, alles helpt) in totale stilte: alle schermen uit, telefoon op vliegtuigstand, noise cancelling koptelefoon op (zonder muziek!), niet praten. Al na 15 minuten gaat je brein in de focus-modus en voel je je een stuk frisser.

Neem een hand noten

Zet naast een fles water ook een zak ongezouten noten op je bureau. Wanneer je lusteloos wordt, kun je de neiging krijgen om de eerste de beste snack uit de kast te trekken. Snacken is oké, maar kies iets dat daadwerkelijk meer energie geeft op de lange termijn, met weinig suiker. Een hand noten, bijvoorbeeld, bevat magnesium en foliumzuur, die essentieel zijn voor je energiehuishouding.

Stap onder de koude douche

Deze spreekt voor zich, maar heeft ook nog andere voordelen dan dat je in één klap wakker bent. Koud douchen is geweldig voor je immuunsysteem, humeur, huid en haar, om maar een aantal voordelen te noemen.

Tip van de redactie

BOSE 700 Draadloze noise cancelling koptelefoon
Bose700koptelefoon
Bestel hier