Marianne Timmer berekenen formule buikomtrek Gezond Bmi Vrouw Sante

Wat is een gezond BMI? Sportvrouw Marianne Timmer legt uit

Sportvrouw Marianne Timmer. beantwoordt vragen van Santé. Vandaag: ‘Wat is een gezond BMI?’

Je BMI laat zien of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lengte. Het is dus niets meer dan een rekensommetje dat een indicatie geeft. Een gezond gewicht is een BMI tussen de 18,5 en 25. Een BMI van 25 of hoger is overgewicht. Maar behalve BMI is er nog een maat waar je naar zou moeten kijken om te bepalen of je overgewicht hebt.

Marianne: ‘Bepalend om te bepalen of je te zwaar bent, is de hoeveelheid lichaamsvet. Of je te zwaar bent kun je op verschillende manieren vaststellen.

De Quetelet-index (ook wel Body Mass Index genoemd) biedt een indicatie of iemand het juiste gewicht heeft. Neem het gewicht in kilo’s, deel dat door de lengte (in meters) in het kwadraat en de uitkomst moet dan tussen de 20 en de 25 zitten. Tussen de 25 en de 30 is niet goed, boven de 30 wordt het meestal ernstig overgewicht of obesitas genoemd. Dit is echter niet doorslaggevend! Neem bijvoorbeeld een bodybuilder: door het gewicht van de spiermassa heeft een bodybuilder een BMI van boven de 30 maar heeft daarom nog geen last van overgewicht.

Gezond Bmi Vrouw bmi vetpercentage gewicht buikomtrek
Gezond Bmi Vrouw

Vetgehalte

Op sportscholen en bij afslankinstituten  kan het vetgehalte worden gemeten met een speciale vetmeter. Tegenwoordig zijn er ook weegschalen die het vetgehalte kunnen meten. Belangrijk is dan wel dat telkens op hetzelfde tijdstip (dus onder dezelfde omstandigheden) het vetgehalte gemeten wordt. Een vetmeting door middel van een speciale weegschaal is niet betrouwbaar als deze uitgevoerd wordt na het drinken van alcohol en koffie. Een vetpercentage van 15 tot 25% van het lichaamsgewicht is goed.

Lees ook: gezond gewicht, 5 tips van een hormoontherapeut

Buikomvang

Ook door het meten van de buikomvang krijg je een goede indicatie of je te zwaar bent of niet. De buikomvang meet je ter hoogte van de onderste ribben, dus niet per definitie over je navel! Bij mannen moet de buikomvang minder zijn dan 94 cm. Bij vrouwen moet de buikomvang lager zijn dan 80 cm.’

Lees ook: dit gebeurt er als je elke dag een uur wandelt

Gezond Bmi Vrouw 2 11zon

Bron: Leef je fit – Marianne Timmer, beeld GettyImages 7 december 2023

Tip van de redactie

Mensen die zichzelf regelmatig wegen, bereiken hun gewichts- en fitnessdoelstellingen sneller. De FITAGE Bluetooth weegschaal en bijbehorende app helpen je alle informatie over jouw lichaam snel en overzichtelijk op één plek te verzamelen. Zo voorkom je op tijd gezondheidsproblemen en hoef je geen handmatige notitieboekjes of ingewikkelde schema’s meer te gebruiken. Voor meer info klik op onderstaande button.